• Külföld
Faktor

Saját lányát ígérte oda az Iszlám Államnak, de végül megszökött - 4 év börtönt kapott

Azzal engedte haza Németországba az Iszlám Állam, hogy elhozza nekik a lányát is. A 25 éves német állampolgár mégsem ment vissza Szíriába, a német hatóságok viszont letartóztatták. 4 és fél év börtönre ítélték, mert az Iszlám Állam tagja volt.

A férfi 2013-ban utazott Szíriába, hogy beálljon az Iszlám Államhoz. Körülbelül egy éven át harcolt velük. Volt tolmács, és leginkább olyan akciókban vett részt, amelyekben a dezertőröket és árulókat kapták el.

2014 végén utazott vissza Németországba. Úgy engedték el, hogy megígérte, hogy elhozza nekik a 10 éves lányát. Végül nem váltotta be ígéretét. Mikor visszaérkezett Németországba, egyből figyelni kezdték, lehallgatták. 2015 januárjában tartóztatták le. Szélsőséges nézeteit megtartotta, körülbelül 4 hónap kellett ahhoz, hogy részletes vallomást tegyen. Nézetei is enyhülni kezdtek a fogságban, és egyre jobban együttműködött a német hatóságokkal. Rengeteg információt adott át az Iszlám Állam működéséről, a németországi tagokról. Az ő elmondásai alapján indítottak már eljárást 5 német állampolgár ellen.

Akár 10 évet is kaphatott volna, de azért enyhítettek az ítéleten, mert rengeteget segített a hatóságoknak, és látványosan enyhültek a nézetei. Azt kérte, hogy olyan programban vehessen részt, amelyet kifejezetten az Iszlám Államtól elszökött egykori szélsőségesek visszailleszkedésére fejlesztettek ki. A német sajtóba a férfit egyébként Nils D-ként emlegetik, és Dinslakenben, Észak-Rajna-Veszfália tartományban nőtt fel. Itt rengeteg szalafista él. Ők az iszlám vallás egyik szélsőséges ágát képviselik. A 18 milliós tartományban körülbelül 2500 szalafista él, háromnegyedük német állampolgár. A német hatóságok szerint minden ötödik lehet hajlandó fegyvert fogni a nézetei miatt - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16