• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Saját kollégáik öltek meg rendőröket Afganisztánban

Saját kollégáik lőttek agyon kilenc rendőrt egy ellenőrzőponton a dél-afganisztáni Uruzgán tartományban, majd elvették fegyvereiket és elmenekültek - mondta a tartományi kormányzó szóvivője hétfőn. Más tisztségviselők szerint az elkövetők vélhetően csatlakoztak az iszlamistákhoz.

Valószínűleg négy rendőr hajtotta végre a támadást – mondta a szóvivő. Már keresik a gyilkosokat.

Helyi tisztviselők azt mondták, hogy a tettesek valójában a tálib szélsőséges mozgalom tagjai lehettek, és miután hátba támadták a rendőröket, fegyvereiket elvették és elmenekültek, hogy csatlakozzanak az iszlamistákhoz.

A tálibok az év eleje óta fokozták fegyveres támadásaikat, miközben zajlik a kormány és a tálibok újabb béketárgyalásainak előkészítése. A felkelők között feltételezhetően nincs egység, ugyanis miután az iszlamisták beismerték Omar molla tálib vezér két évvel korábban, 2013-ban bekövetkezett halálát, a tálib vezetők között belharc kezdődött az utódlás miatt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Ennek ellenére a felkelők fokozni tudták a kormányhadsereg és az országban lévő külföldi erők elleni támadásokat. Megfigyelők szerint céljuk, hogy minél nagyobb területet ellenőrizzenek, mielőtt tárgyalni kezdenének. Az egymással is harcoló tálib csoportok ráadásul függővé teszik részvételüket a béketárgyalásokon attól is, hogy riválisaik ott lesznek-e – írja az MTI.

    Top 16