• Politika
Faktor

Rövidebb lehet a nyári szünet, könyvek helyett tabletről tanulhatnak a gyerekek

A jövőben átalakulhat a tanév rendje: rövidebb lehet a nyári szünet, hosszabb az őszi és a tavaszi vakáció, és az új nemzeti alaptanterv bevezetésével szeretnék, ha egyre több iskolában tabletekről tanulnának a diákok.

Palkovics László oktatási államtitkár azt nyilatkozta az Indexnek, hogy még nincs döntés a szünetekről, szakmai vita zajlik. Arról is beszélt, hogy rövidebb lehet a nyári szünet, de a terhelés nem változna, mert ezzel párhuzamosan hosszabb lenne az őszi és a tavaszi szünet. A tanórák továbbra is 45 percesek maradnak, de a tananyag mennyiségét úgy csökkentik az általános iskola alsó tagozatán, hogy beleférjen 30 percbe.

A maradék negyedórában a tanítók nem tananyagot adnak le, hanem a gyerekek igényeihez szabott foglalkozásokat tarthatnak.

A nemzeti alaptantervben lévő tananyagmennyiség már most szeptembertől csökkenni fog, de az iskolák is eldönthetik, hogy a választható órák közül mit írnak elő - mondta Palkovics. Az oktatási államtitkár szerint 2020-ra biztosan lesznek olyan iskolák, ahol már főleg újfajta digitális oktatás zajlik, tableteken keresztül.

A működtetés állami kézbe vételéről az államtitkár azt mondta, mostantól egyértelmű, hogy az állam fizet a bérektől a számlákig kezdve mindent, ha ebben bármilyen fennakadás lesz, akkor egyértelmű, hogy ki a felelős.

Korábban arról is írtunk, hogy a középiskolákba felvételiző nyolcadikosok felvételi eredményei évről-évre romlanak. Arról, hogy a diákok csak kullognak a tananyag után, itt olvashat.

Kommentek:

Top 0