• Élet
Faktor

Rosszabb, mint hittük: így rombolják az okostelefonok a szervezetünket

Szemünket, valamint az izmainkat és a gerincünket is károsítja a sok telefonozás és számítógépezés.

Bár az köztudott, hogy az okostelefonok folyamatos böngészése és a számítógép előtt görnyedés nem tesz jót az egészségnek, a tudósok most kiderítették, mindez mennyire van ránk rossz hatással.

Egy  szem egészségével foglalkozó német szervezet, a KGS szakemberei azt vizsgálták, mennyire károsítja látószervünket, valamint az izmainkat és a gerincünket az, hogy folyamatosan a mobilunkat nyomkodjuk. A tanulmány szerint a több mint 82 milliós Németországban a lakosság hatvan százaléka, azaz 50 millió ember lóg a neten napi rendszerességgel, a 15 és 29 év közöttiek átlag napi 274 percet, azaz négy és fél órát. Mivel a magyar mobilhasználati szokások hasonlóak, nálunk ugyanez a probléma arányosan közel hatmillió embert érinthet.

Egyre több a szemüvegesA vizsgálat szerint nem csoda, hogy egyre több a szemüveges ember: a szemünket megviseli, hogy állandóan a közelre és a távolra fókuszálás között „ugráljon” , hiszen a mobilok figyelésével arra kényszerítjük, hogy folyamatosan közellátó módban dolgozzon, amely rövidlátást eredményez. A szem nincs rákényszerítve arra, hogy gyakorolja a távolságok közti különbséget, így elsorvadnak az izmok és a képesség a távolba látásra.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Nem is beszélve arról, hogy minél közelebb tartjuk a mobilt a szemünkhöz, annál jobban be kell fordulniuk a szemgolyóknak ahhoz, hogy a pupilláink a megfelelő irányba kerüljenek. A távolba nézés esetén ugyanis a szemgolyók párhuzamosan állnak, ám amikor közelre nézünk, ez az állás megváltozik. A tanulmány szerint, ha 40 centiméterre tartjuk a telefont a szemünktől, akkor nem károsodik, de az általános használati szokások szerint ez a távolság legtöbbször mintegy húsz centiméter – innen viszont egyenes út vezet a szemüveghez.

    Gondot okoz a kék fényAz úgynevezett kék fényt a kijelző árasztja, ez azonban hosszú távon károsíthatja a retinát. Nem is beszélve arról, hogy böngészés közben a testünket is kissé görnyedten tartjuk, amely gerincbántalmakhoz vezethet. Minél jobban előrehajolunk ugyanis, annál nagyobb erőhatás nehezedik a gerincünkre.

    Így javíthat a helyzetenA szem egészségének megóvása érdekében a legjobb megoldás a telefonhasználat drasztikus csökkentése. Emellett érdemes követni a 20-20-20 szabályt, azaz minden 20. percben 20 másodpercig úgy 20 méter távolságba nézelődünk, hogy a szemünk a távollátást is gyakorolja. Fontos, hogy a telefont ne tartsuk közel a szemünkhöz, és ne görnyedjünk fölé, amikor használjuk.

    Top 16