• Külföld
Faktor

Rossz gombot nyomott meg, tizenegyen meghaltak

Németország egyik legsúlyosabb vonatbalesete volt, ami február 9-én a kora reggeli órákban a bajorországi Bad Aiblingnál történt: két vonat frontálisan ütközött. A balesetben 11 ember meghalt, 24-en súlyosan megsérültek és további 61 könnyebb sérült volt. Most kiderült, hogy emberi hiba okozta a szerencsétlenséget. Megvan a felelős.

A bajor kormány nyilatkozata szerint a Bad Aiblingnál történt vonatbalesetet a forgalmi főnök hibázása okozta. Emiatt nem kaptak időben figyelmeztetést az egymással szemben közlekedő vonatok.

Fotó: Europress - Sven Hoppe/AFP

Fotó: Europress - Sven Hoppe/AFP

Így a halálos vonatbaleset egyedüli felelőse az akkor szolgálatban lévő forgalmi főnök. Ugyanis a 39 éves férfi az egyvágányú vasútpálya használatát először mindkét vonat számára engedélyezte, majd - valószínűleg idegességében - a rossz rádiógombot nyomta meg, hogy erről figyelmeztesse a mozdonyvezetőket. Ezért a rádióüzenet egy közelben lévő forgalmi főnökhöz ment, aki azonnal fel is vette vele a kapcsolatot. Ezután a 39 éves férfi egy második rádióüzenetet is küldött a mozdonyvezetőnek. Azonban ez a figyelmeztetés már túl későn érkezett.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Joachim Herrmann bajor belügyminiszter azt mondta:

    „Ha az első rádióüzenet a mozdonyvezetőhöz érkezett volna, akkor valószínűleg még elkerülhető lett volna a baleset.”

    A műszaki hiba lehetőségét teljesen kizárták. Hermann azt mondta, hogy a forgalmi főnököt gondatlanságokból elkövetett emberölés vádjával fenyegeti - írja a Spiegel.

    Top 16