• Tech
Faktor

Újabb nagyszabású kibertámadás: rengeteg kórházi gépet feltörtek a hackerek

A röntgen és MRI gépek adatait szerezték meg.

Lassan elfelejtjük, hogy hackerek zsarolóvírussal támadtak meg - többek közt magyar - kórházakat is korábban, most azonban újabb fenyegetéssel kell szembenézni az egészségügyben. Hackerek elkezdték támadni a röntgeneket, MRI-ket és más gyógyászati eszközöket, az ezeket vezérlő számítógépeken keresztül - jelentette a Symantec.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Az Orangeworm nevű hackercsoport főleg amerikai célpontokat támad, de Ázsiában és Európában is vannak áldozataik. Az Index szerint a támadások 5 százaléka pedig magyar célpontok ellen irányult.

A Symantec megállapította, hogy a hackerek elkerülik a rombolást, és valószínűleg a vállalati és ipari kémkedés a céljuk, az orvosi eszközök képalkotási eljárásait tanulmányozzák. Nyilván nem túl egyszerű beszerezni egy saját MRI-t, hogy aztán szétszereljék, és megnézzék, mi van benne.

Persze az is lehet, hogy csak a megfelelő pillanatra vártak a támadók, és sikerült azelőtt lefülelni őket, hogy végrehajthattak volna egy szabotázsakciót - írja a Forbes. A kártékony programok képességei általában utólag is bővíthetők, többségükhöz hozzá lehet adni olyan extra kódot, amivel komolyabb kárt tudnak okozni.

A kiberbiztonsági szakértőknek kihívást jelent azonosítani a hackercsoportot, amely az egészségügyieken kívül a gyártó-, agráripari- és logisztikai cégeket is megtámadott, bár ezek közül soknak volt kapcsolata az egészségüggyel. A nemzetiségüket sem sikerült kitalálni, és a kód sem utal a résztvevők származására.

Kommentek:

Top 0