• Külföld
Faktor

Romokban Olaszország, műemlékek vesztek oda

Harminchat éve nem volt ilyen erős földrengés Olaszországban, mint most.

Több mint 5000 műemlék szenvedett károkat a vasárnap reggeli olaszországi földrengés következtében. Itáliában harminchat év óta nem volt olyan erős földrengés, mint a mostani. Egy tekintélyes német szakértő a történtekkel kapcsolatban megerősítette azt az álláspontot, hogy rendkívül nehéz a földrengések előrejelzése.

Ilyen volt előtte

Ilyen volt előtte

A római kulturális minisztérium hétfőn közölte: a hatóságokhoz több mint 5000 olyan bejelentés érkezett, amelyek elsősorban közép-olaszországi műemlékeken keletkezett enyhébb, illetve súlyosabb károkra hívták fel a figyelmet.

A vasárnapi rengés 7 óra 41 perckor történt. Több tucatnyian megsérültek, de csak egyikük súlyosan. Az anyagi károk jelentősek. A 6,6-es erősségű rengésnek ugyanakkor a hétfő reggeli jelentések szerint továbbra sincsenek halálos áldozatai.

Ilyen lett utána

Ilyen lett utána

A földmozgás középpontja az umbriai Norcia és Preci között 10 kilométeres mélységben volt, Rómától nagyjából 120 kilométerre északkeletre. A kárt szenvedett épületek között van Norcia több történelmi temploma, köztük Szent Benedek katedrálisa, amely a 14. században épült.

Rómában vasárnap néhány órára lezártak több idegenforgalmi nevezetességet - köztük templomokat -, hogy ellenőrizzék, biztonságosak maradtak-e. Délutánra újból megnyitották őket a látogatók előtt.

Az olasz kulturális minisztérium nyilatkozatot tett közzé, amelyben a kárt szenvedett műemlékek helyrehozatala érdekében adományozásra szólított fel.

Matteo Renzi kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte, hogy Olaszország újjáépít minden lakóházat, templomot, amelyeket az utóbbi hónapok földrengései döntöttek romba.

Olaszországban 6,6-osnál erősebb földrengés 1980 óta nem volt, akkor 6,9-est mértek, amely Campania déli részén pusztított, mintegy 3 ezer ember halálát okozva.

Az idén augusztus 24-én 6,1-es erősségű rengés sújtotta Olaszország középső részét. Csaknem háromszáz ember halt meg a természeti csapásban, és több falu szinte teljesen rommá vált.

Olaszország legtragikusabb földrengése az újkori történelemben 1908-ban volt. A katasztrófa következtében - amely Messinát sújtotta - emberek tízezrei vesztették életüket.

A földmozgások keletkezésének kutatásával foglalkozó tekintélyes potsdami Geokutatási Központ egyik szakértője megerősítette, hogy rendkívül nehéz a földrengések előrejelzése. Torsten Dahm professzor hétfői nyilatkozatában elismerte: lehetetlen előre jelezni, hogy mikor, melyik térségben és milyen erősségű földrengés következik be.

A professzor szerint az elmúlt évszázadokban történt földmozgások adatainak kiértékelése ugyanakkor egy olyan előrejelzést lehetővé tesz, hogy az elkövetkező 50, illetve 100 évben mennyi, illetve milyen erősségű rengés várható.

Kommentek:

Top 0