• Külföld
Faktor

Románia szavaz - Marosvásárhelyen 60 ezerrel kevesebb szavazócédulát nyomtattak

Kinyitottak a szavazóhelyiségek Romániában, ahol 3200 település, és 41 megye élére választanak vasárnap önkormányzati vezetőket az országban bejelentett lakcímmel rendelkező román és európai uniós állampolgárok. Csakhogy összesen 60 ezer szavazócédulával nyomtattak kevesebbet a törvényben előírtnál Maros megyében, de a prefektus azt állította, hogy a vasárnapi helyhatósági választások lebonyolítása nem került veszélybe. Soós Zoltán független polgármesterjelölt szerint csalásra készülnek Marosvásárhelyen.

Még az is előfordulhat, hogy több ezer Maros megyei polgár nem tud élni a szavazati jogával a vasárnapi helyhatósági választásokon, mert a megye 60 ezer szavazólappal kevesebbet kapott a szükségesnél. Lucian Goga prefektus a Maszolnak elmondta: nem lesz baj. Szerinte Maros megyében 1,5 millió szavazócédulát osztottak ki a szavazókörzeteknek, de a nap folyamán a körzetek jelezték, hogy kevesebb jutott el hozzájuk, mint a választási névjegyzékben szereplő személyek száma.

A kormány megbízottja azonban azt állítja, hogy sikerült megoldást találni a hiányzó szavazólapok pótlására. Vasárnap kora reggelig a többi körzetnél is pótolják a hiányt.

Garantálom, hogy a szavazás megszervezése nem került veszélybe

– mondta a Maszolnak a prefektus. 

Soós Zoltán független jelölt szerint csalás készül Marosvásárhelyen.

Romániában a választói névjegyzékben szereplő 18 millió 265 ezer embert helyi idő szerint 7 és 21 óra szavazhat a 18 ezer szavazókörzetben. Mindenütt megválasztják a polgármestert, valamint a települési önkormányzati testület és a megyei tanács tagjait. A választópolgárok mindenütt három szavazólapot kapnak, kivételt Bukarest képez, ahol mind a hat kerület élére polgármestert és kerületi tanácsot, a főváros élére pedig képviselőtestületet és főpolgármestert is választanak.

Az egyfordulós rendszerben a legtöbb szavazatot összegyűjtő polgármester-jelölt kerül a községháza vagy városháza élére, függetlenül attól, hogy megszerezte-e voksok legalább felét. A helyi és a megyei tanácsokban azok a pártok jutnak képviselethez, amelyek az adott körzetben megszerzik a voksok legalább öt százalékát. Pártkoalíciók esetében a bejutási küszöb magasabb. Szavazatát mindenki csak abban a választókörzetben adhatja le, ahova állandó vagy legalább másfél hónapja bejelentett ideiglenes lakhelye alapján tartozik, és ahol neve szerepel a választói névjegyzékben.

Top 0