• Külföld
Faktor

Sztrájk az adóhivatalban, hiába várnak az ügyfelek

A dolgozók azt nehezményezik, hogy csökkenni fog a fizetésük.

Spontán sztrájkba kezdett a romániai adóhivatal több ezer alkalmazottja hétfőn, ami miatt az ország számos megyéjében több órára leállt az intézmény működése.

A dolgozók a román parlament asztalán levő egységes bértörvénytervezet ellen tiltakoznak. Azt kifogásolják, hogy a jogszabálytervezet miatt béreik nem nőni, hanem csökkenni fognak. A szakszervezetek szerint bizonyos fizetések akár 20 százalékkal is csökkenhetnek. Azt is nehezményezik, hogy jelentős bérkülönbségek vannak az adóhivatal központi szerveinél dolgozók, valamint a megyei hivatalok alkalmazottainak fizetése között.

A román média szerint a tiltakozók száma meghaladhatja a 20 ezret. Az akcióhoz a vámosok is csatlakoztak, akik tiltakozásuk jeléül valamennyi szállítmányt ellenőrzik, így a határátlépésnél nőhet a várakozási idő - írja az MTI. A román szociálliberális kormánykoalíció a tavaszi parlamenti ülésszakban akarja elfogadni a bértörvényt, amelynek értelmében számos közalkalmazott fizetése nőni fog. A tervek szerint júliustól lép hatályba a jogszabály.

Bogdan Nicolae Stan, az adóhivatal elnöke felszólította az alkalmazottakat, vegyék fel mielőbb a munkát, és egyúttal jelezte, hogy a kormány elé terjesztette elégedetlenségüket, és javasolta, hogy az új törvény ne szüntesse meg a 15 százalékos pótlékukat.

A román média szerint a sztrájk öt órán át tartott. A szakszervezetek és a pénzügyminisztérium képviselői közötti tárgyalások eredménytelenül zárultak, a hatóságok ugyanis időt kértek a követelések elemzésére. Szerdára várható a következő megbeszélés. A szakszervezet nem közölte, hogy a dolgozók kedden folytatják-e a sztrájkot.    

Kommentek:

Top 0