• Külföld
Faktor

Római hajléktalanok: korábban zuhanyt, borbélyt, most lábspecialistát is kapnak

Az ingyenes zuhanyzók, borbélyszolgálat és orvosi ambulancia mellett a hajléktalanokat hétfőtől lábspecialista orvosok is segítik a Szent Péter tér szomszédságában.

Mauro Montesi orvosprofesszor, az olasz podológusok szövetségének elnöke és három orvostanhallgató váltja egymást a Szent Péter tér oldalában kialakított helységben.

A Róma utcáin élő hajléktalanok gyalogosan közlekednek, biztosan segítség számukra, ha esetleges panaszaikat orvosolni tudjuk

- nyilatkozta Mauro Montesi. Az orvos elmondta, az ő ötlete volt, hogy a hajléktalanoknak nyújtott szolgáltatások között podológiai vizit is szerepeljen, a kezdeményezést pedig a Vatikán szívesen fogadta.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Ferenc pápa tavaly februárban ingyenes zuhanyzókat állíttatott fel a Szent Péter tér oldalában. Ugyanitt ingyenes borbélyszolgálat is működik, amelyet a római borbélyok és fodrászok szövetsége ajánlott fel. A hajléktalanok hetente egyszer tiszta fehérneműt is kapnak. Idén februárban ugyanitt orvosi rendelő is nyílt. Az ingyenes rendelést a Vatikánban és más római egyházi és állami kórházakban dolgozó orvosok önkéntes munkában ajánlják fel. A hajléktalanok bármilyen panaszát megvizsgálják, gyógyszert írnak fel és ha ezt szükségesnek érzik, be is utalják a beteget valamelyik római kórházba. A legtöbben, mintegy százötvenen hétfőnként szoktak sorban állni a zuhanyra és borbélyra várva, ezért hétfőre tették az orvosi rendelést és a podológiai vizsgálatot is.

    Októbertől a Szent Péter tértől nem messze éjszakai szállás is működik hajléktalan férfiak számára, ahol vacsorát és reggelit is kapnak.

    Ferenc pápa 2013 márciusi megválasztása óta egyre több hajléktalant látni éjszakánként a Szent Péter tér környékén. Korábban nem engedték őket itt éjszakázni, most viszont az árkádok, kapualjak éjszakánként megteltek olasz és külföldi hajléktalanokkal, akik többek között meleg ételt, takarókat is kapnak. A hajléktalanok ellátását a pápai hatáskörbe tartozó főalamizsna hivatal fizeti.

    Top 16