• Külföld
Faktor

Érdekes maradványok kerültek elő a metróból

Egy római korból származó, tűzben elpusztult arisztokrata ház maradványai kerültek elő bútorokkal és háziállatok csontvázaival együtt Róma harmadik metróvonalának ásásakor. A 2-3. században épült ház ajtaja előtt egy kutyacsontvázat, és vélhetően egy macska maradványait találták, valószínűleg a tűzben pusztultak el.

A tűz megállította az életet ebben a házban, így megmaradt a régi állapot, amely segít elképzelni, hogy milyen volt az élet akkor. Pontosan úgy, mint Pompejiben a vulkánkitörés előtt – idézte az MTI Francesco Prosperettit, a római műemlékvédelmi hatóság vezetőjét.

A maradványok között egyebek mellett a padlóról származó fekete-fehér mozaikot, illetve fabútorokat, például egy asztalt is találtak.

A mini-Pompeji a Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyháztól nem messze található, ahol már néhány éve zajlanak a metróvonal építési munkálatai. A C jelű metróvonal, amely a Piazza Veneziáról a keleti kerületekbe vezet, régészetileg fontos réteg alatt, több mint 20 méter mélyen épül. A munkálatok 2007-ben kezdődtek, a 3,1 milliárd eurós projekt ára azóta jelentősen túllépte az előzetes költségvetési kalkulációt. A tervek szerint októberben felavatják az metróvonal egy 18 kilométeres szakaszát, amelyen vezető nélküli szerelvények fognak közlekedni.

Kommentek:

Top 0