• Kultúra
Kummer Dóra

Röhrig Géza: mintha áldás lett volna a filmen

A forgatás negyedik-ötödik napjától volt olyan érzésem, hogy valami mágikus módon képződik, mintha a filmen lenne egy áldás, egy furcsa hátszél - mondta Röhrig Géza, a néhány napja Oscar-díjat nyert Saul fia főszereplője a 2. Magyar Filmhéten.

A napi munka előtt Nemes Jeles László rendező és Erdély Mátyás operatőr mindig megnézte az előző nap felvett anyagot. Matyi egy idő után mindig két szemének csippenésével jelezte, hogy elégedett. A forgatás egyfajta másállapot volt, mindenki részéről koncentrált erőfeszítést tapasztaltam: bár nagyon meleg volt, még a statiszták sem lázadtak fel"

- mondta Röhrig Géza. Azt is mondta, hogy már a hatodik változtatáson is túl volt a forgatókönyv, amikor bekapcsolódott a munkába. Először egy másik szerepre nézték ki, és kezdetben ő is úgy gondolta, hogy Saul szerepe nem neki való.

Röhrig Géza

Röhrig Géza

Fotó: Sulyok László

EZT IS AJÁNLJUK:

    Röhriget a forgatás döbbentette rá arra, hogy Auschwitzban nem számított, ami a mindennapi életben meghatározó: hogy nézünk ki, milyen a bőrünk, a hajunk, a testméretünk, a családnevünk, a kapcsolataink, az anyagi helyzetünk. A főszereplő azt mondta, hogy bár filmrendezőként végzett, nem szándékozik rendezni, és azok a lehetőségek sem érdeklik, amelyeket az Oscar-díj hoz számára. "Azokon az ajtókon, amelyek nekem most kinyílnak, nem akarok besétálni" - közölte.

    Az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy egy újabb színészi feladatot nem zár ki. Most viszont szeretne befejezni egy regényt, meg dalokat írni egy szál gitárral. Könyve, melynek címe Halott kenyér lesz, egy családregény család nélkül, egy három nemzedékes történet, egy cigány fiúval a középpontban, aki állami gondozásban nő fel és megkeresi az anyját.

    A Saul fiáról és az Oscar-gáláról korábban itt és itt is írtunk.

    Top 16