• Külföld
Faktor

Szörnyű látvány: nők és gyerekek holttestére bukkant a határsőrség

11 gyerek és 9 nő holttestét találták meg.

A bangladesi határőrség húsz rohingja nő és gyerek holttestére bukkant csütörtökön - közölte egy helyi tisztségviselő. A 11 gyerek és 9 nő holttestére a Bangladest és Mianmart határoló Naf folyó partján találtak rá, miután csónakjuk felborult.

Banglades szerdán 366 rohingját fordított vissza a határról, ahol az ENSZ szerint mintegy húszezren - köztük nők, gyerekek és idősek - vertek tábort a mianmari erőszak elől menekülve. A 90 százalékban buddhista Mianmarban az Arakán államban élő és üldözött muszlim kisebbség tagjai közül az utóbbi napokban tízezrek hagyták el otthonukat, és próbáltak menedéket keresni Bangladesben, miután a mianmari biztonsági erők rohingja szélsőségesek összehangolt támadásaira válaszul katonai műveletet indítottak az államban.

Az ENSZ úgy tudja, hogy a múlt héten 27 ezer 400 rohingja muszlim jutott be Bangladesbe, viszont körülbelül 20 ezer nem tudott, és a Naf folyó partján, amely senki földjének számít, tengődik a sebtében felvert táborokban - írja az MTI.

Arakán államban több mint egymillió rohingja él, de a mianmari kormány a szomszédos Bangladesből származó illegális migránsoknak tekinti őket, nem hajlandó állampolgárságot adni nekik, így jogfosztottak, utazásukat korlátozzák.

2012 óta időről időre összecsapások törnek ki az államban a muzulmán rohingják és az őslakos buddhisták között. Bangladesbe mintegy 400 ezer mianmari rohingjának sikerült már átjutnia az évek során, annak ellenére, hogy ott sem látják őket szívesen, és a határőrség megpróbálja megakadályozni belépésüket.

Kommentek:

Top 0