• Külföld

Rohamosan terjed a Zika-vírus, újabb 4700 beteget jelentettek be

Pontos adatokat nem tudnak, de feltehetően 4700-nál többen lettek betegek a Zika-vírus miatt Venezuelában. Az orvosok már napok óta követelték, hogy a kormány hozza nyilvánosságra az adatokat.

A zikaláz rohamos terjedéséről beszélnek a civil szervezetek Venezuelában és az orvosok is nyomást gyakoroltak a kormányra, azt követelték, hogy mondják meg, mennyien betegedtek meg a Zika-vírus miatt.

Luisana Melo egészségügyi miniszter az állami televízióban azt mondta, hogy az országban gyaníthatóan meghaladja a 4700-at a zikavírussal fertőzöttek száma. Az egészségügyi hatóságok már elindították a betegség elleni programot, és minden eszköz a rendelkezésre áll ahhoz, hogy segítséget tudjanak nyújtani a betegeknek - mondta a miniszter. Brazíliában továbbra is azért küzdenek, hogy felszámolják azokat a helyeket, ahova a Zika-vírus terjedéséért felelős egyiptomi csípőszúnyog a lárváit leteheti. A katonák és a szakemberek házról házra járnak és átnézik a repedéseket, a kis zugokat, illetve megpróbálják felszámolni az állóvizeket Rio de Janeiro-ban és más városokban is. Az országban abban bíznak, hogy jön a száraz időszak és az véget vet majd a szúnyogok szaporodásának - írja a DailyMail. Az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy "robbanásszerűen" terjed a Zika-vírus, ezért hétfőre sürgős független szakértői tanácskozást hívtak össze annak eldöntésére, hogy ki kell-e hirdetni a nemzetközi egészségügyi szükségállapotot. A vezetőség genfi ülésén Margaret Chan, a WHO főigazgatója azt mondta, hogy a vírus már több kezd lenni egyszerű fenyegetésnél. A zika vírus jelenlétét Európában, Dániában és Németországban is kimutatták. A vírus Magyarországra is eljuthat, erről itt írtunk, A felnőtt embereknek általában nem okoz nagyobb gondot, fejfájással, lázzal, bevérzett szemekkel, ízületi fájdalommal jár. Akkor lehet nagy a baj, ha a fertőzést terhes nő kapja el, mert valószínűleg komoly összefüggés van kisfejűség és más fejlődési rendellenességek, valamint a Zika vírus között.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16