• Belföld
Faktor

Rohamosan nő a betegek száma, minden hetedik várandós nő érintett lehet

A cukorbetegség komoly figyelmet igényel, hiszen ha nem tartjuk kordában, számos súlyos szövődménnyel nézhetünk szembe.

Az egészségügyi szűrővizsgálatokon résztvevők közel harmadánál mutatható ki kezdődő vagy komolyabb cukorbetegség - derült ki a Generali a Biztonságért Alapítvány éves szűrési statisztikáiból, melynek keretében ezer ember vett részt átfogó egészségügyi szűrésen. A szűrőprogramban részt vevő nők csaknem egynegyedénél mutatták ki a betegséget, többségük 35 és 60 év közötti, náluk sok esetben kifejezetten magas vércukorszintet mértek.

Egyre több a cukorbetegAz országosan regisztrált cukorbetegek száma 750 ezer fő, ami valószínűleg egyáltalán nem fedi le, hogy valójában hány ember szenved ebben a betegségben. Leggyakoribb fajtája, a 2-es típusú cukorbetegség ugyanis kezdetben legtöbbször tünetmentes, alig észrevehető jelei is csak hosszabb idő után érzékelhetőek, úgymint a túlzott szomjúság és az átlagosnál gyakoribb vizeletürítés.

A jelenség egyre drasztikusabb mértékben érinti a társadalmat: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint míg 2003-ban tízezer felnőtt magyarból csak 627-en fordultak cukorbetegség tüneteivel orvoshoz, 2015-ben már kétszer ennyien, 1243-an. Ráadásul a 18 év alattiaknál ez a szám 12,5-ről 25,5-re nőtt, vagyis szintén megduplázódott.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Minden hetedik kismama érintettA cukorbetegség megelőzése a nők esetében különösen fontos, hiszen a terhesség alatt jelentkező diabétesz minden hetedik kismamát érint, a kutatások szerint pedig a PCOS (policisztás petefészek betegség, mely a meddőség egyik gyakori oka) is szoros kapcsolatban áll a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával.

  Előbbi esetében a cukorbetegség jelenléte azért is ijesztő, mert sok esetben tünetmentesen lappang a szervezetben, és az anya mellett a születendő gyerekre nézve is veszélyes lehet. Az alapítvány által biztosított ingyenes szűrőprogramban közel 600 nő vett részt, és közel egynegyedüknél mutatták ki a betegséget. Esetükben a középkorúak és a 60 év felettiek rendelkeztek a legmagasabb értékekkel: mindkét korcsoportban előfordult a 16 mmol/l feletti vércukorszint, amely majdnem háromszorosa az ideális, 6,1 mmol/l értékének.

  A vizsgálat során a több mint 400 férfi résztvevőből 108-nál diagnosztizáltak magasabb vércukorszintet, ugyanakkor esetükben a legmagasabb érték 11,2 mmol/l volt.

  Fontos felismerni a betegségetA cukorbetegség komoly figyelmet igényel, hiszen abban az esetben, ha nem tartjuk kordában, számos súlyos szövődménnyel nézhetünk szembe. Az egyik leggyakoribb velejárója a magas vérnyomás, amely odafigyelés hiányában könnyen súlyos szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. A Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőprogramjában részt vevő, cukorbetegséggel diagnosztizált 268 fő csaknem negyedénél már érzékelhető volt a magas vérnyomás. Ez arányaiban inkább a férfiakra volt jellemző, náluk az érintettek harmadánál, míg a nőknél “mindössze” hetedénél.

  A Generali a Biztonságért Alapítvány kiemelt fontosságúnak tartja, hogy az embereket tudatosabb életmódra ösztönözze. 2017-ben hatodik éve indítottak útjára szűrőbuszokat, amely - jellemzően kisebb településeken - ingyenes vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és testzsír-méréseket biztosított, a programokon részt vett 1.000 fő részére.

  A diabétesz kialakulásában a genetikai tényező csak egyik, de nem a leggyakoribb szereplő, emellett a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás biztosan elősegítheti annak kialakulását. A program során a résztvevők épp ezért arról is kaptak tájékoztatást, hogy tudatos életmóddal, rendszeres testmozgással, változatos étrenddel hogyan vehetik elejét az egészségügyi problémák kialakulásának.

  Kommentek:

  Top 16