• Külföld
Faktor

Meglepő újítás: robotokat alkalmaznak a templomban, különleges feladatuk van

Különleges újítással állt elő az egyik legősibb templom.

Pepper még tenyérolvasásra is képes. (Képünk illusztráció.)

Pepper még tenyérolvasásra is képes. (Képünk illusztráció.)

Új munkatársa van szombattól Tajvan egyik legősibb templomának, a csusani Ce Nan templomnak. A Pepper nevű humanoid robotnak egyik fő feladata, hogy segítsen a templom arculatának modernizálásában, a személyzet munkájának csökkentésében.

A templom hagyományos arculatán túl akarunk lépni, és bátorítani akarjuk a zarándokokkal való több kapcsolatot az új technológia segítségével

- magyarázta Liao Pi-csin, a templom szóvivője. Az 1,2 méter magas robot, amelynek mellén egy képernyő van, minden olyan információt tud a vallási intézményről, amelyet rendszerébe tápláltak, és idegenvezetőként állhat a látogatók rendelkezésére.

A templomnak évente több mint hétmillió látogatója van. Pepper munkába állásától azt remélik, hogy a fiatalabb korosztályt is vonzani fogja a templomba - tette hozzá a szóvivő. Sőt a robot abban is segítheti a személyzetet, hogy elmagyarázza a látogatóknak a templom egyik ősi szokásának, a szerencsepénz kölcsönzésének és visszaadásának rendszerét.

Az Tu Ti Kung kínai földisten és felesége tiszteletére 1745-ben létesített templom "banki szolgáltatása" jól ismert Tajvanon. A hívők 100-600 tajvani dollárt (900-6000 forint) kölcsönözhetnek a templomtól, amelyet egy éven belül kell visszaadniuk. A pénz birtokában, nagyobb szerencse reményében kívánhatnak valamit - jobb munkahelyet, jobb eredményeket az egyetemen, békét a családnak.

Pepper még tenyérolvasásra is képes. Szombaton be is mutatta tudását, megmondva a látogatók korát a tenyér elemzése alapján. A robot próbaidős, és a látogatók visszajelzésén múlik, hogy milyen változtatásokat hajtanak végre rendszerében.

Kommentek:

Top 0