• Külföld
Faktor

Robotforradalom: néhány év múlva átvehetik az emberek munkáját?

Furcsa okból törhetnek előtérbe a robotok a munkaerőpiacon.

Fotó: Europress / HOANG DINH NAM - AFP

Fotó: Europress / HOANG DINH NAM - AFP

Kétségbeejtő híreket kaptak többek között a pénztárosok és az árufeltöltők: 2020-ra a munkájukat már robotok végezhetik - írja az Express.

A brit Pénzügyi Tanulmányok Intézete szerint a minimálbér folyamatos emelése végül oda vezethet, hogy lassan olcsóbb lesz a rutinszerű munkákra robotokat programozni, mint az emberi munkaerőt megfizetni. Az Egyesült Királyságban következőleg áprilisban emelkedik a minimálbér, óránkénti 7,83 fontra (2730 forintra), viszont a szakértői csoport számításai szerint 2020-ra elérheti a 8,56 fontos (2980 forintos) küszöböt is, ha az elmúlt évek során tapasztalt növekedési tendencia folytatódik.

Eközben viszont a robottechnológia egyre jobban terjed, és egyes területeken az „okosrobotok” ára is annyira leszorul, hogy olcsóbb egy robotraktáros vagy -felszolgáló alkalmazása, mint egy emberé. A szakértők szerint azonban ennél több időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a robotok tényleg kiszorítsák a rutinszerű munkákból az embereket, kezdetben úgyis csak kiegészítő munkaköröket bíznak rájuk.

Seattle-ben azonban a múlt évben az Amazon már indított egy olyan üzletet, amelyben a feladatok egy részét robotok végzik.

Kommentek:

Top 0