• Tech
Faktor

Nincs elég pap, mostantól a temetéseket is robotok vezetik le

Egyre idősödik a japán társadalom, egyre több a halott, de nincs elég pap.

A Softbank nevű cég Pepper nevű humanoid robotja viszont az országban már a mindennapok részévé vált. A 120 centiméter magas, 28 kilós Pepper a világ első olyan robotja, amely képes az emberek érzelmi reakcióinak és testbeszédének olvasására. Használják már bolti és reptéri kisegítőként, pultosként, illetve kórházakban idősek gondozására. Most pedig egy újabb szerepet találtak neki: buddhista papot helyettesíthet temetési ceremóniákon.

A Life Ending Industry nevű tokiói temetkezési expón mutatták be, hogy a szerkezet miként tudja robothangon kántálni a szútrákat, miközben dobol. A szoftvert a műanyagokkal foglalkozó Nissei Eco írta hozzá. Pepper mindemellé csuhába öltöztethető, és élőben tudja közvetíteni az eseményt azoknak, akik nem tudnak jelen lenni a búcsúztatón.

A japán társadalom elöregedése miatt folyamatosan növekszik a temetkezési ipar a szigetországban, egyre több papra van szükség. A temetési robot pedig helyettesítheti őket, ha éppen nincsen szabad ember, aki levezényelné a ceremóniát.

A robot ráadásul olcsóbb is: Peppert 50 ezer jenért (nagyjából 118 ezer forint) lehet felbérelni egy alkalomra, míg egy emberi pap 240 ezer jenért (nagyjából 570 ezer forint) dolgozik – írja az IEEE Spectrum.

Kommentek:

Top 0