• Külföld
Faktor

Gyerekpótló robottal áll elő az óriáscég

A magányosan élő idősek és a gyermektelen nők számára készített robotot a Toyota Motor Corp. japán autógyártó, amely jövőre kezdi árusítani a mindössze tíz centiméter magas apróságot a kelet-ázsiai szigetországban.

A Kirobo Mini, amelynek neve a japán kibo, vagyis remény és a robot szavak összetételéből született, a tervek szerint 39800 jenért (108 ezer forint) kerül forgalomba.

A projektért felelős Kataoka Fuminori szerint babaszerűsége miatt a robot emocionális értékkel bír: kacsintani tud hatalmas szemeivel, babahangon beszél és egy bölcsőszerű szerkezet is jár hozzá, amellyel könnyedén bele lehet ültetni az autó pohártartójába.

Az előrendeléseket már idén le lehet adni a robotra, amelyet kezdetben csak Tokióban és Aicsi prefektúrában fog értékesíteni a Toyota. A cég egyelőre nem tervezi, hogy a tengerentúlon is piacra dobja a terméket.

A kamerával, mikrofonnal és Bluetooth-szal felszerelt apró robotot okostelefonhoz is lehet csatlakoztatni. A robot a hang irányába tudja fordítani a fejét, de az arcokat nem ismeri fel, nem tudja megkülönböztetni az embereket.

A termék elsődleges célközönsége a magányosan élő idős emberek és a gyermektelen nők. Japán népességének nagyjából negyede elmúlt már 65 éves és az idősgondozók hiánya óriási terhet ró a szociális szolgálatokra.

Kataoka szerint egyre több ember, idősek és fiatalok egyaránt élnek egyedül az országban, és szükségük van valakire, akihez beszélhetnek.

A japán kormány adatai szerint a születések száma nagyjából felére csökkent az elmúlt fél évszázadban Japánban, ahol évente ma már körülbelül egymillió gyermek születik. Tíz nőből egy sohasem megy férjhez, és az országban nem nézik jó szemmel, ha egy nő házasságon kívül szül gyermeket.

Kommentek:

Top 0