• Tech
Faktor

Úgy szeretjük majd a robotokat, mint a kollégáinkat - vagy jobban

A munkavállalók szerint a robotok nem veszik el a munkát, sőt több munkahelyet teremtenek - derül ki az Adecco Csoport kutatásából.

Az Adecco Magyarország által nemrég megrendezett IT Akadémia azt kutatta, hogy a robotok milyen hatással vannak a munka világára. "...a robotok egyre inkább a mindennapok részei, gondoljunk csak az iparra, az orvostudományra vagy akár egyszerűen csak a konyhánkra. Nagy kérdés azonban, hogy a következő 5-10 évben miként befolyásolják a robotok az emberi munkaerőt, féljünk-e tőlük vagy inkább örüljünk nekik” – mondta Spiller László, a magyarországi Adecco Kft. IT Recruitment Team vezetője, az IT Akadémia kitalálója.

Segítenek majd nekünk.

Segítenek majd nekünk.

Nem félünk a robotoktólA robotok gyorsabban, pontosabban és biztonságosabban végzik a rájuk szabott feladatokat, hiszen nem vétenek emberi hibákat, nem fáradnak el.

Az Adecco Csoport, mint a világ egyik legnagyobb humánerőforrás szolgáltatásokat nyújtó cége úgy látja, hogy a munka világában a robotok és emberek között létrejöhet „baráti” kapcsolat. A cég kutatása szerint úgy tűnik, hogy a munkavállalók nem félnek a robotoktól és a mesterséges intelligenciától, mert bíznak abban, hogy a rendelkezésre álló robottechnológia inkább előre fogja lendíteni őket a munkavégzésben. A válaszadók háromnegyede szerint a technológia valójában már most is növeli a rendelkezésre álló munkahelyek számát – mondta el Stefano Longo, a magyarországi Adecco Kft. ügyvezető igazgatója.

Több állás, könnyebb munkaHabár a robottechnológia már most is igen erőteljesen jelen van a munka világában, az előttünk álló egy évtizedben még intenzívebben számíthatunk elterjedésükre. Ettől azonban nem tartanak a munkavállalók, ugyanis a kutatásban megkérdezettek 54 százaléka véli úgy, hogy a következő 10 évben a technológiai fejlődés több munkahelyet fog teremteni, mint elvenni. Emellett a túlnyomó többség (87 százalék) úgy gondolja, hogy a számítógépek könnyebbé teszik majd a dolgunkat.

A robotok munkába állásától rugalmasabb és kreatívabb munkavégzést remélnek a dolgozók: az alkalmazottak több mint fele (58 százalék) nyilatkozott arról, hogy a robotok bevezetése a munkahelyen nagyobb mozgásteret biztosít majd számukra, hogy értékesebb és kreatívabb projekteken dolgozzanak, mivel a rutinfeladatok elvégzését a robotokra lehet majd bízni. A válaszadók közel fele (48 százalék) pedig úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia kifejezzen pozitív hatással lesz rájuk a jövőben, és segíteni fogja őket a rugalmas munkavégzésben.

Úgy véljük, a robotok nem azért jönnek, hogy elvegyék a munkánkat, hanem hogy segítsék azt, és nekünk el kell tudnunk fogadni ezt a segítséget

– tette hozzá Stefano Longo.

Kommentek:

Top 0