• Tech

Elgázolt egy kisgyereket a pláza biztonsági robotja

A Knightscope K5 nevű robot járőrözés közben leütött és elgázolt egy 16 hónapos kisgyereket a Stanford bevásárlóközpontban, a Szilícium-völgyben.

A Harwin Cheng nevű kisfiú ugyan nem szenvedett súlyos sérüléseket, de az eset valószínűleg csak a kezdete volt a jövőben megtörténő hasonló dolgoknak, hiszen a robotok lassan mindennapi életünk részévé válnak. Az ilyesmi pedig a robotkészítőket és az embereket is elgondolkodtatja.

Az ABC7 News lap szerint az eset a július 10-i hétvégén történt, amikor a Cheng család a plázában sétálgatott. Egyszer csak a semmiből előkerülve az egyik biztonsági robot hátulról leütötte a gyereket, aki arccal előre a földre zuhant.

A robot ezután sem állt meg, másfél méteres és 136 kilós robottestével átgázolt a kicsin, zúzódásokat okozva a lábán.

A Knightscope vállalat az ügy miatt közleményt adott ki, amely szerint a szülők magukra hagyták a gyereket, aki ekkor futni kezdett a gép felé. A robot ki akart térni előle, ekkor esett el a kisfiú.

Valószínűleg nem ez lesz az utolsó incidens a robotok és emberek között. Sőt, a Cheng családnak a pláza egyik biztonsági őre, aki a gyerek segítségére sietett, azt mondta, hogy ugyanott történt már hasonló, csak nem jutott a sajtó tudomására.

A Sciencealert úgy tudja, hogy a bevásárlóközpont most ideiglenesen felfüggesztette a robotok alkalmazását, de a Knightscope szerint a robotokkal semmi probléma sincs, nem hibásodtak meg.

James Vincent szerint a cég „furcsa véletlennek” tartja a történteket, és azt állítja, hogy 40 ezer kilométer járőrözés alatt egyszer sem volt hasonló gondjuk.

A K5 csapat felvette a kapcsolatot a családdal, és személyesen is bocsánatot kértek.

A Szilícium-völgy (angolul Silicon Valley) az Amerikai Egyesült Államokban, Kalifornia államban, a San Francisco-öböl déli részén található. Központja San José. A terület a nevét a helyben gyártott szilíciumalapú chipekről kapta, amelyeket meglehetősen nagy számban gyártottak és gyártanak ma is.

Kommentek:

Top 0