• Tech
Faktor

Jobban ugrik a robot, mint azt el tudnánk képzelni

Páratlan ugróképességű robotot fejlesztettek ki a kaliforniai Berkeley Egyetem tudósai, akik szerint akár különösen nehéz kutatási-mentési akciókban is hasznát lehet majd venni a szerkezetnek.

A tudósok keddi tájékoztatása szerint a Salto nevű kis robot képességeit az afrikai galágókról (fülesmakifélékről) mintázták. Salto úgy tud ugrani, mint ahogy más robot nem. Képes magasra ugrani, majd elrugaszkodni egy falról és egymás után többször is függőlegesen felugrani.

Salto esetében olyan robotot akartak kifejleszteni, amely nehéz terepviszonyok között is helyt tud állni, például földrengés esetén bevethető a mentésnél. Ezért a Berkeley kutatói az egyik legjobb ugróképességű állatot tanulmányozták, hogy a legkiválóbb ugró robotot készítsék el.

A galágók viszonylag kicsi, jellemzően éjszaka aktív, fákon élő főemlősök. Fürgék és nagyon jó ugrók, négy másodperc alatt képesek egymás után ötször felszökkenni a magasba, az ugrások összeadva elérhetik a 8,5 métert is.

A biológiához fordultunk inspirációért, mivel nyilvánvaló, hogy az állatok túlszárnyalják a robotokat az ugrás terén

- idézi Duncan Haldane-t, a kutatásról született tanulmány vezető szerzőjét az MTI.

Olyan kisméretű, de fürge robotot akartak kifejleszteni, amely mozgásával nem bolygatja meg a törmeléket a kutató-mentő munka közben, mégis képes gyorsan mozogni a ledőlt házak romjai között.

A galágók kuporgás közben sok energiát gyűjtenek az inaikban, majd nagy erővel rugaszkodnak el a földről. A kutatók a Science Robotics folyóirat debütáló számában közölt tanulmány szerint az állatnak ezt a képességét próbálták átültetni a gép megalkotásakor. Olyan motorizált rugós lábmechanizmust építettek, amely lehetővé teszi, hogy a robot hasonló, kuporgó pozícióból lendüljön fel.

A 100 gramm súlyú, 23 centiméter magas Salto egy méter magasra képes ugrani. A galágók függőleges ugrási képességének 78 százalékát teljesíti. Készült már olyan robot, például a TAUB, amely 3,2 méterre szökken föl, ám a Haldane szerint Salto fürgesége és "függőleges ugrási mozgékonysága" páratlan.

Ronald Fearing, a Berkeley professzora, a robotot kifejlesztő laboratórium vezetője elmondta: jelenleg már az foglalkoztatja a tudósokat, hogyan lehetne a robotokkal meghaladni a galágók képességeit.

Minél jobban megértjük az állatok mozgását és minél jobban tudjuk felhasználni az elérhető technológiákat, annál közelebb kerülünk ehhez a ponthoz

- fűzte hozzá a tudós.

Kommentek:

Top 0