• Külföld
Faktor

Okosnak tervezték, mégis megbukott a felvételin

Nem sikerült japán kutatóknak kifejleszteniük egy annyira okos robotot, amely képes teljesíteni az ázsiai ország legjobb egyetemének felvételi vizsgáját.

A Nemzeti Informatikai Intézet kutatócsoportja hétfőn közölte: felhagynak a 2011 óta tartó kísérletekkel, amelyeknek az volt a célja, hogy olyan robotot alkossanak, amely képes bejutni a Tokiói Egyetemre, a helyiek által Todainak nevezett intézménybe.

A csoport abban reménykedett, hogy 2022 márciusára egy olyan mesterségesintelligencia-programot alkot meg, amely képes lesz abszolválni a felvételi vizsgát. 

A Todai Robotnak ugyan folyamatosan javult az akadémiai teljesítménye, de a csoport talált egy határvonalat azon képességeiben, hogy megértse a különféle felvételi kérdéseket.

"A mesterséges intelligencia nem jó olyan típusú kérdések megválaszolásában, amely megköveteli a jelentések megértését széles körűen" - mondta Arai Noriko professzor.

A Todai Robot hétfőn próbálta teljesíteni az egyetemi felvételi vizsga egységes tesztjét, de nem szerzett annyi pontszámot, amely elegendő lett volna a Tokiói Egyetemre való bejutáshoz. A múlt évi vizsgán eredményei nagyjából azonosak voltak.

A kutatók most az írásbeli válaszokhoz szükséges akadémiai készségekkel kapcsolatos kutatásokra fognak összpontosítani.

Kommentek:

Top 0