• Belföld
Faktor

Robbantani akart S. Ábel

A rendőrség lezárta a nyomozást S. Ábel ügyében.

A 30 éves férfi tavaly július 27-én újbudai lakásában háztartási vegyszerekből olyan elegyet állított elő, ami robbanóanyagnak minősül. A veszélyes anyagot egy XI. kerületi erdős területre vitte és otthagyta.

A rendőrök a robbanóanyagot az erdőben megtalálták, S. Ábelt a lakásán másnap elfogták. A lakásán tartott házkutatáskor a robbanóanyag előállítására alkalmas eszközöket találtak.

A robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntett miatt indított ügyet a rendőrök a napokban befejezték és a keletkezett ügyiratot vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészség részére – közölte a rendőrség.

EZT IS AJÁNLJUK:

  S. Ábel 2013-ban lövöldözni kezdett a budapesti Móricz Zsigmond körtéren egy gyorsétteremben. A neve azonban nem a lövöldözés kapcsán vált ismertté. 2010 februárjában fogták el először, mert felmerült a gyanú, hogy gyilkosságra készül. A vádiratban az állt, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója részletes tervet dolgozott ki: először is belépett egy sportlövész egyesületbe, engedélyeket szerzett, 2009 őszén pedig legálisan megvásárolt egy fegyvert, hogy valamelyik nagy bevásárlóközpontban legalább huszonkét embert megöljön – minden egyes addigi életévéért egy-egy embert. A rendőrségen először még részletes beismerő vallomást tett, később azonban már tagadta bűnösségét. Hosszú időt töltött előzetes letartóztatásban, illetve az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. A korábban készült szakvélemények megállapították, hogy csak korlátozottan beszámítható.

  Ebben az ügyben 2015. végén fordulat történt, az Alkotmánybíróság ugyanis részben igazat adott neki és megsemmisítette a Kúria 2015. júniusi ítéletét, amelyben a volt ELTE-s joghallgatót jogerősen – egyebek mellett – emberölés előkészülete miatt két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A kihirdetett AB-határozat a Kúria ítéletét alkotmánysértőnek találta, mert annak meghozatalában olyan bíró is részt vett, aki a büntetőeljárás nyomozati szakaszában is hozott egy döntést: ezzel sérült S. Ábel alkotmányos joga a tisztességes bírósági eljáráshoz.

  Így abban az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla 2014-es ítélete a jogerős – akkor a 21 hónapot előzetesben töltő S. Ábel 50 nap közmunkát kapott, mivel úgy ítélték meg, hogy nem akart embert ölni, ezért csak közveszély okozásában találták bűnösnek. A hosszúra nyúlt előzetes börtönbüntetés miatt kártérítés is megilleti.

  Közben a Blikk arról ír, hogy S. Ábel egyáltalán nincs elkeseredve, amiért most cellalakó. A rácsok mögött társait szórakoztatja, rengeteget beszél. Egy volt rabtársa szerint kicsit olyan, mintha örülne, hogy végre akad hallgatósága.

  Érdekli a közélet, mindenről van véleménye, és mindenre tud történelmi párhuzamot találni. A lap úgy tudja: S. Ábel könyvkötőként dolgozik a váci börtönben. Szülei rendszeresen látogatják, hisznek fiuk ártatlanságában.

  Kommentek:

  Top 16