• Külföld

Robbanásszerű járványveszély: szexuális úton is terjed a Zika-vírus

A beteg nem járt fertőzött területen, feltehetően olyan embertől kapta el szexuális úton a Zika-vírust, aki korábban Venezuelában volt. Ez az eset rengeteg újabb kérdést vett fel, a vírus robbanásszerű terjedését okozhatja.

Az egyesült államokbeli Dallasban az első olyan Zika-vírus fertőzést diagnosztizálták, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig az egyiptomi csípőszúnyog miatt kapott el a beteg.

A megfertőződött beteg nem járt külföldön az utóbbi időben, a hatóságok szerint olyan embertől kapta a vírust, aki korábban Venezuelában volt, és akivel szexuálisan érintkezett - írja az MTI. Az ezzel kapcsolatos információt a hírügynökségek szerint az amerikai járványügyi hivatal (CDC) laboratóriumában erősítették meg. A helyi egészségügyi szervek tájékoztatása szerint Texasban eddig nem volt nyoma a kórt terjesztő szúnyogok jelenlétének. A hírügynökségek felidéznek néhány korábbi jelentést - nemzetközi egészségügyi szakértőkre is hivatkozva - miszerint korábban voltak olyan esetek, amikor a fertőzés gyaníthatóan szexuális úton terjedt át egyik emberről a másikra, de ezeket nem erősítették meg. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet ugyanakkor úgy vélekedett: egyelőre nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy a vírus nemi érintkezés által is terjedhet. Ha mégis, az rengeteg új kérdést vet fel, ráadásul a vírus robbanásszerű terjedéséhez is vezethet. - írja a BBC.   

Top 0