• Külföld
Faktor

Megtörtént a félelmetes baleset: robbanás volt a lángoló hajón

A hatóságok még mindig reménykednek benne, hogy túlélőket találnak.

Robbanás történt a Sanghaj partjainál balesetet szenvedett, napok óta lángokban álló iráni olajszállító fedélzetén, így a tűzoltásban részt vevő egységeknek fel kellett függeszteniük munkájukat - közölték kínai tisztségviselők szerdán.

A kínai közlekedési minisztérium elmondta, hogy a robbanás a 274 méter hosszú, Sanchi nevű tanker orrában volt.

A nemzetközi mentőcsapatok kedden rábukkantak egy holttestre, amely valószínűleg a Panamában bejegyzett, iráni kézben lévő olajszállító egyik matrózáé lehet. A tetemet Sanghajba vitték azonosítani. A legénység további 31 tagját eltűntként tartják nyilván.

Mohszen Bahrami, az iráni tengeri szállítmányozási vállalat szóvivője szerdán úgy vélekedett, van még remény arra, hogy túlélőkre bukkannak a tankerben.

"Mivel a hajó gépházát nem érinti közvetlenül a tűz, és körülbelül 14 méterrel a víz alatt található, még mindig van remény" - mutatott rá Bahrami. "Lankadatlanul dolgozunk a tűz eloltásán és az esetleges túlélők kimentésén" - tette hozzá.

A kínai haditengerészet egyik felderítő repülőgépe kisebb területen olajszennyezésre bukkant a baleset helyszínének közelében a Kelet-kínai-tengeren. A hatóságok információi szerint a jelenlegi időjárási viszonyok tükrében a szennyezés nem fogja érinteni a part menti vizeket.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet kelet-ázsiai részlegének közleménye szerint az olaj nagy részét elemészti majd a tűz, és elpárolog a levegőben. Bár nem lebeg majd a víz felszínén az olajszennyezésekkel legtöbbször együtt járó, nagy fekete folt, ez nem jelenti azt, hogy a balesetnek nincs ártalmas hatása a környezetre - tette hozzá a Greenpeace.

A Sanchi nevű tanker Iránból tartott Dél-Koreába, amikor szombat éjjel a parttól 257 kilométerre összeütközött a Hongkongban bejegyzett CF Crystal teherszállítóval. Az olajszállító 32 tengerészének - 30 iráni és két bangladesi állampolgárnak - nyoma veszett, míg a Crystal legénységének mind a 21 tagját - valamennyien kínai állampolgárok - kimentették.

Egy nemzetközi erőfeszítés keretében több tucatnyi mentőhajó küzd - a térségben tomboló rendkívül erős szél, a magas hullámok és a hajótestből kiáramló mérgező füst közepette -, hogy megtalálják az eltűnt legénységet. Tartani lehet attól, hogy a hajó felrobban vagy elsüllyed - közölte egy dél-koreai tisztviselő.

Pak Szung Dong kijelentette, hogy a korábbi tapasztalatok szerint a tűz még két hétig vagy egy hónapig is éghet.

A tankeren 136 ezer tonna, nagyon gyúlékony kőolaj koncentrátumot szállítottak, ami 1 millió hordónyi nyersolajnak felel meg, és piaci értéke 60 millió dollár volt - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0