• Tudomány
Faktor

Ritka középkori nehézlovassági kardot találtak földművelés közben

Késő középkori, valószínűleg a 14. században készült nehézlovassági kardot találtak Kengyel határában civil lakosok. A kard egy rendkívül ritka lelet.

Kertész Róbert, a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze azt mondta, az egyenes, kétélű, 1,3 kilogrammos vaskard földmunkák alkalmával egy mezőgazdasági művelés alatt álló területről került elő.

A penge hegye letört, jelenlegi hosszúsága 615 milliméter, eredetileg azonban több mint 900 milliméter lehetett. A penge és a markolat közötti egyenes keresztvas teljesen ép maradt, a markolathoz és az annak végén található nyolcszögű markolatgombhoz hasonlóan.

A régész azt is mondta, a nehézlovassági kardot másfélkezes kardnak is szokták hívni. Ennek oka, hogy eltérően a korábbi kardoktól, hosszú markolattal rendelkezett, amelyet két kézzel is meg lehetett fogni, mégis elég könnyű volt ahhoz, hogy egy kézzel is lehessen forgatni - írja az MTI.

A Damjanich János Múzeum birtokában eddig egyetlen ilyen kard sem volt, csak egy ehhez hasonló, 13. századból származó.

Azt mondta, köszönet jár a kard megtalálóinak, akik térítésmentesen ajánlották fel az elég jó állapotban levő fegyvert a múzeumnak. A restaurálás után a közönségnek is bemutatják majd.

Top 0