• Tudomány
Kummer Dóra

Ritka betegség: a szavak elfelejtése nem az elbutulás jele

A szavak elfelejtése nem az elbutulás, hanem egy ritka betegség jele lehet, amelyet a tünetek alapján gyakran kevernek össze az Alzheimer-kórral - közölték a betegség kutatói Amerikában.

Az elsődleges progresszív afázia (PPA) nevű ritka betegségben szenvedők emlékezete tiszta, de nem találják a szavakat, hogy beszéljenek - közölte a Tudományos Haladás Amerikai Társasága. A tudósok most tesztelik azt a kezelést, amellyel az érintett agyterületeket elektromosan ingerlik, hogy ezzel lassítsák a kór tüneteinek súlyosbodását.

A kép illusztráció.

A kép illusztráció.

Bár a PPA-t már az 1980-as években külön betegségként kezelték, nincsenek pontos adatok arról, hány embert érint Amerikában: a szakértők becslései szerint ezreket.

EZT IS AJÁNLJUK:
    A családok gyakran nem is keresnek segítséget, mert a beteg egyre érthetetlenebb beszédét az öregséghez kötődő elbutulás tüneteként értelmezik.

    Gyakran csak a neurológus ismeri föl, hogy milyen betegségről van szó - mondta Argye Elizabeth Hillis, a Johns Hopkins Egyetem kutatója.

    A tünetek hasonlóak az agysérüléses betegekéhez: gyakran nehezen képeznek hangokat, vagy nem találják a megfelelő szót. A PPA viszont a beszédirányító agyi területek betegsége. Hillis szerint MRI-vel kiszűrhető a betegség.

    A PPA-betegek beszédterápiás foglalkozásokon képeket társítanak a megfelelő szavakhoz. Hillis kutatócsoportja most olyan kezelést tesztel, amelyben a koponyán át küldött elektromos jelek a beszédterápia hatásait erősítik. A első 19 résztvevő a kezelés utáni két hónapban jobban találta meg a képekhez illő szavakat, mint azok, akik a szokott terápia mellé csak az ingerlést utánzó kezelést kaptak. Hillis azt mondta, hogy az új módszer tartós hatásait újabb tanulmányoknak kell még igazolniuk.

    Top 16