• Krimi

Riskó Judit: Portik Tamás engem nem ölt meg, csak lassú halálra ítélt

Arcizma sem rándult Riskó Juditnak, amikor lánya volt élettársát elítélték ma a bíróságon. Bár a bíró elfogultsággal, gyűlölettel vádolta, Portik Tamás gyerekeinek nagymamája mégsem haragszik a múltra. Sőt, Portiknak és a lányának is azt kívánja, hogy sikerüljön nekik új életet kezdeni. Az asszony egyébként feketében jár, amióta a lánya nem áll vele szóba, sőt azt sem tudja, hol van és jól van-e. Azt mondja, őt nem végeztette ki Portik Tamás, csak hosszú, lassú halálra ítélte.

Riskó Judit

Riskó Judit

Mit szól ahhoz, hogy 13 évet kapott a lánya volt élettársa, unokái apja, Portik Tamás?

Örülök annak, hogy nem súlyosabb az ítélet, mert van rá remény, hogy ha kijön, normálisan tudja majd folytatni az életét.

- Ez nem úgy hangzik, mintha gyűlölné, pedig a bíró ezzel indokolta, hogy nem fogadták el a vallomását, elfogultsággal vádolta és nem Portik javára.

Végül is nem baj, ha a családtagot kizárják, de szeretném leszögezni, hogy én nem gyűlölöm Portik Tamást. Tudomásul veszem, hogy ő az unokáim apja, ő már kevésbé veszi tudomásul, hogy én az ő gyerekeinek a nagymamája és a lányom édesanyja vagyok. Végül is annak is örülök, hogy kirekesztették a vallomásomat, de csak azt mondtam el 2005-ben, amire emlékeztem. Bár tulajdonképpen az, hogy nekem az Hunyadi Ferenc hozott-e az üzenetet, aki akkor letartóztatásban volt, teljesen mindegy. A lényeg az, amit elmondtam és ebben az emlékezetemre hagyatkoztam. Ha ez eltért a valóságtól, akkor rosszul emlékeztem. Meg kell, hogy mondjam, arról tudtam, hogy Hunyadi előzetes letartóztatásban van, de arról is, hogy az édesanyja súlyos beteg, akihez rendszeresen kiengedik, tehát még az sem biztos, hogy nem úgy történt, ahogy emlékszem, de előfordulhat. Az viszont tény, hogy az Aranykéz utcai robbantás előtt figyelmeztettek minket arra, hogy a belvárosba ne menjünk. Ezt más is meg tudná erősíteni a családból, de én vállaltam a feladatot, hogy vallomást teszek és nem kívántam azt, hogy bármelyik családtagom bizonygassa a szavahihetőségemet.

Beszélt Portik Tamás önöknek valaha azokról a személyekről, akik ma itt szóba kerültek: Borosról, Fenyőről vagy Cinóberről?

Cinóbert megemlítette 1996. decemberében. A gyilkosság után eljött hozzánk és azt mondta, hogy elviszi a lányomat Bécsbe karácsonyi bevásárlásra. El is mentek. Ez 20-a körül lehetett. 24-én szent este már nálunk volt Portik Tamás. Azt kérdezte, mit szólunk ahhoz, ami Budapesten történik, hogy megint megöltek valakit. Ő nem tudta, hogy Domák Ferenc a férjem iskolatársa volt, ezért figyeltünk fel a hírre, tehát jól ismerte Cinóbert, akinek már gyerekkorában ez volt a beceneve. Sőt, az anyja abban az óvodában volt takarítónő, ahol az anyósom dolgozott és még arról is mesélt, hogy egy barlanglakásban laktak. Portik meglepődött ezen, hiszen erről nem tudhatott. Ezért került szóba Cinóber és az, hogy már gyereknek is elég furcsa volt és furcsán viselkedett a lányokkal is. Emlékszem, Portik azt a konklúziót vonta le a beszélgetésből, hogy akkor nem volt érte kár.

Riskó Judit azt mondja, az életét vette el Portik Tamás

Riskó Judit azt mondja, az életét vette el Portik Tamás

Ha jól tudom, korábban Önt is megfenyegették. Fél Portik Tamástól?

Sokan kérdezték már, én vajon miért maradtam életben, engem miért nem öletett meg, hát Portik Tamás engem nem ölt meg, de az életemet elvette. Amikor a családunkba bekerült 42 éves voltam, most 62 vagyok. Húsz éve másról sem szól az életünk, mint Portik Tamásról, a lányunkról, az unokáinkról, és az az igazság, hogy ez tovább is folytatódik, mert ma már vannak új unokáim a családom más tagjától és az 5 éves kis unokám már feltette nekem a kérdést, hogy milyen anyuka vagyok én, hogy nem tudom, hol a lányom. Erre nagyon nehezen tudok neki válaszolni, mert teljesen igaza van. Ne felejtsék azt el, hogy amióta én nem keresem a lányomat és az unokáimat, azóta senki sem keresi őket. Mióta 2012-ben Portik Tamást letartóztattak, azóta a lányomról még a rendőrség sem tud.

Csak a testvére, hiszen vele nemrég találkozott.  

Igen, Alma a testvérével beszélt és találkoztak is, bár a gyerekeket csak fotókon mutatta meg neki. Bár mi nem láthattunk, ennek is nagyon örültünk, mert megtudtuk, hogy él és jól van. Jól is néz ki.

Riskó Judit bízik benne, hogy nem Almánál van Portik pénze

Riskó Judit bízik benne, hogy nem Almánál van Portik pénze

Internetes fórumokon azt lehet olvasni, hogy a lánya vitt el mindent pénzt, ami Portik Tamáshoz köthető. El tudja képzelni, hogy így van?

Portik Tamás nagyon megbízott Almában. Nem zárom ki, de remélem, hogy nem vállalkozik ilyesmire, mert gondolom, ez nem kis pénz. Portik nem csak a saját pénzét menekítette, hanem szerintem másokét is, akik most keresik. Egyébként ennek ellentmond az, hogy amikor a testvérét megkereste, úgy két hónappal ezelőtt, azt mondta, nincs pénze. Amerikában van, fekete munkát végez, abból tartja el a gyerekeket. Ugyanakkor hiába van két diplomája, és balett-művész is, 38 évesen ez utóbbival már nem kereshet semmit. Nem is tudom, mivel tudna a takarításon kívül pénzt keresni a lányom. El sem tudom képzelni, mivel foglalkozhatna Kaliforniában, amiből el tudna tartani négy gyereket. Azt mondta, ott van. Mindenesetre azt is mondta, hogy azok az újságcikkek, amelyek itt-ott megjelentek arról, hogy lelépett a tánctanárral vagy az edzőjével, nem voltak igazak. Bár csak lelépett volna valakivel! Én, mint az anyja azt kívánom, bárcsak megtalálná azt az embert, akivel a négy gyerekkel új életet tud kezdeni. Igaz, hogy Sári már nagykorú, legalábbis magyar értelemben, de amerikai értelemben még nem, Lea pedig most lesz nagykorú, és a két fiú is 15 éves már, tehát viszonylag nagyok a gyerekek ahhoz, hogy sikerüljön neki. Nem csak Portik Tamásnak kívánom, hogy ha olyan ítéletet kap másodfokon, hogy belátható időn belül szabadul, új életet tudjon kezdeni, megszabaduljon ezeknek a cselekményeknek a súlyától és úgy érezze, hogy amit kellett azt megkapta és megbűnhődött, hanem a lányomnak is. De nagyon kicsi a valószínűsége, hogy az, amit Alma mondott arról, hol vannak, mit csinálnak, az úgy van, ahogy mondta. Megint ugyanott tartunk, hogy nem mond igazat.

Miért csinálja ezt önökkel?

Nem tudom.

Lehet, hogy éppen arra számít, hogy másodfokon felmentik Portik Tamást és újra együtt lehetnek?

Még az is lehet, bár Portik váltig állítja, hogy neki az én lányomhoz már semmi köze nincs. Olvastam azt a pszichiátriai vizsgálatot, amelyben azt állítja, hogy nincs együtt a lányommal, sőt, a Pápa Mariannéval kapcsolatban nyíltan, itt a tárgyaláson azt mondta, hogy a hálószobájában járt és a laptopját is ismeri. Finoman fogalmazva azt állította, hogy valamilyen közük van egymáshoz. Nyilván egyszerre nem lehet mindkettejükhöz. A tárgyalásokon az utóbbi időben a felesége, meg a nagy fia megjelent néha és eleinte, még a Prisztás-ügy tárgyalásain néhányszor Alma is a gyerekekkel, de mostanában nem. Szóval nem tudjuk, hol van, kinek a „védelme” alatt áll.

Riskó Judit nem érti, miért most vette fel a kapcsolatot a testvérével a lánya

Riskó Judit nem érti, miért most vette fel a kapcsolatot a testvérével a lánya

Ha ennyi ideig nem beszéltek egymással, nem tartották a kapcsolatot, most miért került elő Alma, miért akart beszélni a testvérével?

Valami komoly szándéka lehetett ezzel. Olyannyira, hogy fél órát várt a testvérére, de nem tudjuk mi. Azóta is azon tanakodunk, miért csinálta. Vajon a közeledés vagy más miatt? Még olyan fényképeket is mutogatott a nagy unokáimról, amin fürdőruhában vannak, pedig csecsemőkorukban sem lehetett olyan képet készíteni róluk, amin nincs rajtuk ruha. Egyébként, amikor arról beszélt, hogy nincs pénze, mondta, hogy segítségre szorulna. A testvére közölte vele, ha nagy bajban van, mi segítünk neki, de amikor arra kérte, hogy próbáljon meg a rendőrségtől segítséget kérni, mereven elzárkózott. Pedig most már kérhetne, hiszen őt semmivel nem vádolják és elfogultság miatt a vallomását sem fogadnák el a tárgyaláson. Nem értem, miért nem kér segítséget. Azon gondolkozom, hogy a lányomat el kell engednem, hiszen 38 évesen már tudja, mit, miért tesz, arra viszont nyitott lennék, hogy az unokáimmal találkozzak. Emellett persze az elől sem zárkózom el, hogy ha Alma keresne, de ennek kicsi a valószínűsége.

Ne haragudjon, de feltűnt az öltözete. Direkt van feketében?

Amióta Almáék eltűntek, mindig fekete ruhát hordok, és ezt már a kis unokáim is észre vették. Még a három és fél éves is megjegyezte. Mondjuk, fiatal koromban is szerettem ezt a színt, most viszont gyászolok. Ahogy mondtam, engem nem ölt meg Portik Tamás, de mégis. Egy anya vagyok, aki hosszú, lassú halálra ítéltetett azzal, hogy elvesztette a lányát és az unokáit, és az az igazság, hogy rajtam az idő sem segít. Az idő nem old meg semmit.

Top 0