• Belföld

Mentőhelikopterrel a súlyos sérültekért: perceken múlhat az élet

Egy perc késés tíz százalékkal csökkenti a túlélési esélyeket. De mikor száll fel a mentőhelikopter?

A légimentés ma már nélkülözhetetlen az életmentéshez. Súlyos esetekben a mentőautó ugyanis túl lassú, egy emberélet pedig néhány percen is múlhat. A Faktor utánajárt, hogy mikor kell bevetni a mentőhelikoptereket.

Innen érkeznek a légimentőkTöbb irányból jöhet a segítség. Magyarországon hét helyről tud az OMSZ mentésirányítója egy-egy mentőhelikoptert riasztani: Budaörsről, Balatonfüredről, Sármellékről, Pécsről, Szentesről, Debrecenből és Miskolcról.

A mentésirányítónak nagy felelőssége van, ugyanis a mentőhelikopter kiküldéséről ő dönt a segélyhívó elmondásai alapján.

Döntését egy riasztási protokoll és az aktuális riaszthatósági feltételek határozzák meg

- mondta lapunknak a mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál.

Na de mikor riasztható a légimentés?A szakember szerint ennek számos feltétele van, amit a mentésirányítónak gyorsan mérlegelnie kell. Ilyen körülmény az időjárás, a látási viszonyok és a leszállási lehetőség - ezekkel mindig számolnia kell.

Akkor száll fel mentőhelikopter, ha például súlyos égett sérültet kell távoli kórházba vinni, vagy ha autóval megközelíthetetlen a helyszín, esetleg több súlyos sérült is van, vagy netán egy repülő balesetezik.

A légimentők tehát a kritikus balesetekhez vonulnak ki - gyakoriak a súlyos sérülések, szívinfarktus, stroke -, ráadásul sok gyereket látnak el, ami érzelmileg is megterhelő.

Mentőhelikopter a bázison (Fotó: Légimentők)

Mentőhelikopter a bázison (Fotó: Légimentők)

A Magyarországon repkedő, Eurocopter helikopterek akár 280 km/h sebességgel is képesek repülni, ezért a bázistól 40-50 kilométerre lévő esethez is 10-15 perc alatt odaérhetnek. Természetesen előfordul, hogy távolabbi helyre kapnak riasztást, ezért ilyenkor a mentőautók is a balesethez mennek a helikopter megérkezéséig.

Fenti térképünkön az is látszik, hogy a mentőhelikopterek bázisai nem fedik le teljesen az országot, ezért kell a földi segítség is, hisz van olyan hely, ahová még ők sem érnek ki elég gyorsan.

Miért fontos a 15 perc?A mentésben jelenleg a 15 perc az a nemzetközileg elfogadott idő, amin belül például egy újraélesztésnél jó túlélési esélyek vannak a betegnek. Az is igaz persze, hogy még ezen a rövid időn belül is számítanak a percek: általánosságban az mondható el, hogy újraélesztésnél egy perc késlekedés 10 százalékkal csökkenti az esélyeket.

Mentés közben (Fotó: MTI-Varga György)

Mentés közben (Fotó: MTI-Varga György)

Előfordul, hogy ugyanarra a helyszínre több mentőhelikoptert is hívnak, így történt ez például vasárnap délután az M7-esen, Zamárdinál történt balesetnél is, ahonnan a balatonfüredi és a sármelléki helikopter egyszerre vitte kórházba a súlyos, életveszélyes sérülteket.

A mentőhelikopterekre nagy szükség van, ugyanis évente több mint 2300 feladatot látnak el Magyarországon. Tavaly ez a szám 2345 volt, ami nagyjából megegyezik a korábbi évek riasztásaival. 2013-ban a légimentők 340 gyereket és 652 súlyos sérültet láttak el, ezenkívül 184 embert élesztettek újra. Több száz esetben tehát tényleg rajtuk múlt az emberélet.

Kommentek:

Top 0