• Külföld

Riasztóan sok brit muszlim szimpatizál az Iszlám Állammal - a Közel-Keleten gyűlölik

Közel-Kelet, Ázsia és Afrika muszlim országai sem szimpatizálnak az Iszlám Állammal egy felmérés szerint – sőt, egyenesen gyűlölik a terrorszervezetet. Ez annak fényében különösen meglepő, hogy például a Nagy-Britanniában vagy más európai városokban élő muszlim negyedek fiatal lakosai viszont gyakran szimpatizálnak az iszlamista csoporttal.

Fotó: Europress / Getty Images

Fotó: Europress / Getty Images

A térség államai közül Libanon utasítja el leginkább a szervezetet: a megkérdezettek 99%-a rossz véleménnyel van az Iszlám Államról. A terrorcsoport nemrégiben Bejrútban robbantott – legalább 43 embert öltek meg. A lista második helyére Izrael került 94 százalékkal (Izrael lakosságának 16 százaléka muszlim), míg a harmadikra Jordánia 89 százalékkal – írja az Independent.

Chris Doyle, a Brit-Arab Egyetértés Tanácsának elnöke azt mondta, nem lepte meg ez az eredmény.

„Hangsúlyoznunk kell, hogy az arab világ lakosai is komoly fenyegetésnek találják az Iszlám Államot. Végeredményben a muszlimok az elsődleges áldozataik, akárcsak korábban az al-Kaida esetében. A brutális szabályaik, a nőkkel való megalázó bánásmódjuk, vagy éppen a lefejezések nem teszik őket szerethetővé az arab világ lakosainak körében sem. Azzal is tisztában vannak, hogy a tetteikkel az Iszlám Állam pont ellenük akarja fordítani a nem-muszlim világot.”

Doyle szerint bár minden vizsgált ország megtapasztalta már a dzsihádista csoport tevékenységeit vagy azok eredményeit, nem véletlen, hogy Libanon fordult leginkább szembe velük a véleménykutatáson: az ország szomszédos Szíriával, ahonnan az Iszlám Állam állandó vérontása miatt is százezrek menekültek a libanoni határon keresztül.

A felmérésben végül nem találtak olyan országot, ahol a lakosság legalább 15%-a támogatta volna a terrorszervezetet, de Pakisztán eredményei elég vegyesek. A megkérdezettek 62%-a nem adott támogatást vagy elutasítást jelentő választ, mivel nem tudták eldönteni, hogyan is vélekednek az Iszlám Államról. Az értékelhető választ adók közül pedig nagyjából egy negyedük (9%) pozitívnak találja a szervezet működését.

Doyle szerint a válaszadástól való vonakodásnak az lehet az oka, hogy az Iszlám Állam Pakisztánban nem gyakorol olyan mély hatást, ezért további elemzésekre lenne szükség egy átfogó következtetés levonásához. Pakisztánt leszámítva egyébként minden vizsgált országban 50%-nál magasabb volt azoknak az aránya, akik elutasítják az Iszlám Államot (kérdezték többek között Palesztina, Törökország és Indonézia lakosságát is).

A vélemények vallási csoportonként is változtak – ez látható Nigéria eredményein is, ahol a Boko Haram nyílt szövetséget vállal az Iszlám Állammal, és véres úton saját kalifátust akar kiépíteni. Ezért a keresztény nigériaiak háromnegyede és a nigériai muszlimok 61%-a válaszolta azt, hogy gyűlöli az Iszlám Államot (összesen 66%), miközben mindkét csoport ötöde (14%) támogatná a terroristákat.

Maga a közvélemény-kutatás még 2015 tavaszán történt – tehát azelőtt, hogy az Iszlám Állam Franciaországot, Oroszországot, Libanont, Egyiptomot, Tunéziát, Irakot és Szíriát érintő merényleteket vitt volna végbe.

Ezzel szemben a nagy-britanniai muszlimok körében rosszabb a helyzet: minden ötödik szimpatizál azokkal a szélsőségesekkel, akik Szíriába és Irakba mennek harcolni. Igaz, azt nem magyarázták, hogy ezek a harcosok melyik oldalon és ki ellen harcolnak, hiszen sok szélsőséges csatlakozik az Iszlám Államot több összecsapásban is visszaszorító kurd hadsereghez.

Top 0