• Krimi
Faktor

Riasztóan sok a kalóztámadás és fegyveres rablás

Gyorsan nő a kalóztámadások és fegyveres rablások száma a nyugat-afrikai Guineai-öböl térségében. Nigéria partjainál csak idén legalább 32 ilyen eset történt.

Az amerikai ENSZ-nagykövet helyettese, Michele J. Sison a világszervezet Biztonsági Tanácsának ülésén beszélt arról az április 11-i ügyről, amelynek során egy török teherszállító hajó nyolcfős személyzetét, köztük a kapitányt is elrabolták a nigériai partoknál. Az amerikai diplomata "pusztítónak" nevezte a kalóztámadások gazdasági következményeit.

Egyes becslések szerint Nigériának havonta nagyjából 1,5 milliárd dolláros (415 milliárd forintos) vesztesége van elsősorban a kalózkodás, a fegyveres rablások és a csempészet miatt. A diplomata szerint a hatástalan kormányzati intézkedések, a gyenge jogállam és a nem betartatott tengeri jogszabályok mind hozzájárultak a kalózkodás mértékének növekedéséhez a kőolajszállítás egyik fő útvonalának számító Guineai-öbölben. Sison azt mondta:

Ha Afrika és a helyi kormányok nem tesznek erőfeszítéseket a tengeri biztonság javítására, akkor nehezen hihető, hogy a támadások száma csökkenni fog a Guineai-öbölben.

Fodé Seck szenegáli ENSZ-nagykövet szerint emellett egyre nagyobb gondot jelent az illegális halászat, az emberkereskedelem, valamint a kábítószerek, fegyverek és a mérgező szemét szállítása is. Peter Wilson, a brit ENSZ-nagykövet helyettese azt mondta, hogy sokkoló volt az említett április 11-i támadás, amelyhez hasonlóból nagyjából 100 történt tavaly a Guineai-öbölben - írja az MTI.

Top 0