• Külföld
Faktor

Riadót fújtak, medúzák lepték el a népszerű strandokat

Egy nap alatt 120 fürdőzőnek volt szüksége elsősegélyre.

Medúzariadót fújtak a német hatóságok a Balti-tenger Schleswig-Holstein tartományi partjának strandjain, felszólítva a fürdőzőket, hogy ne merészkedjenek a vízbe a szokatlanul sok medúza miatt.

A német életmentő társaság (DLRG) tagjai augusztus 16-án mintegy 120 fürdőzőt részesítettek elsősegélyben és további 600 bejelentést kaptak arról, hogy sárgahajas medúzák megcsíptek úszókat.

A DLRG travemündei szolgálatának igazgatója, Jan Cramer azt mondta, másnap ugyan nem észleltek a partok mentén medúzákat, de távolabb lehetnek még a vízben a legnagyobb ma élő medúzafaj, a sárgahajas medúzák egyedei. A csalánozók törzsében tartozó medúzák karjai végén csalánsejtek vannak, amely bőrfelülettel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki - írja az MTI. A csípések görcsöt és nagy fájdalmakat okoznak.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A sárgahajas medúzák nem őshonosak a Balti-tengerben, mivel annak viszonylag alacsony a sótartalma, de az elmúlt években a tengerbiológusok nagy számban észlelték populációikat a térségben. Megjelenésüket a globális felmelegedés számlájára írják, a melegedő Balti-tengerben ugyanis egyre több a plankton, amely a medúza fontos táplálékforrása.

    Ezek az óriásmedúzák leginkább a hideg vizeket szeretik, az Északi-sark körüli vizekben, az Atlanti- és a Csendes-óceán északi vizeiben élnek, és akár 37 méter hosszúra és 2,3 méter szélesre is megnőnek.

    Kommentek:

    Top 16