• Külföld

Mindenki mást mond a légikatasztrófáról

A brit külügyminiszter, Philip Hammond szerint az Iszlám Állam merénylete okozhatta az orosz repülő szombati tragédiáját, és az amerikaiak is arra jutottak, hogy robbantás volt a gépen. Az egyiptomi kormány azonban bírálja a briteket, akik szerintük elhamarkodottan következtetnek. Az orosz elnöki szóvivő is azt mondta, hogy meg kell várni a szakértői vizsgálat eredményét.

A britek szerint valószínű a robbantásA brit kormány már szerdán azt nyilatkozta, hogy információik szerint lehet, hogy robbantásos merénylet miatt zuhant le a gép. A szóvivő ekkor még csak azt mondta, hogy elképzelhető ez a lehetőség is, viszont a külügyminiszter később már arról beszélt, hogy ennek „jelentős a valószínűsége”. Ezért leállították a légi forgalmat Nagy-Britannia és Sarm-el-Sejk között. Ma 19 brit járat szállt volna fel Sarm-el-Sejk repülőteréről, de egyik sem indult el.

Az első becslések még 2000 brit turistáról beszéltek, de azóta kiderült, hogy 20 ezren vannak jelenleg az üdülőhelyen.

Ma bejelentették, hogy péntektől megkezdik a turisták hazaszállítását. David Cameron brit miniszterelnök is arról beszélt, hogy kimenekítik az ott ragadt turistákat, amilyen hamar csak lehet. Azt is mondta, hogy inkább valószínű, mint nem, hogy merénylet volt a gépen.

A brit védelmi minisztérium korábban azt is nyilvánosságra hozta, hogy egy kisebb katonai kontingest küld Sarm-el-Sejkbe, hogy segítse az üdülőhelyen a brit konzuli személyzet munkáját.

fotó: MTI/EPA

fotó: MTI/EPA

Az amerikaiak egyetértenek velükSzerdán több amerikai televízióban is olyan szakértőket idéztek, akik a hírszerzés által összegyűjtött információk alapján nagyon valószínűnek tartják, hogy robbantás történt. Az AFP egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre is hivatkozik, aki szerint minden bizonnyal egy bőröndben volt a bomba.

Az egyiptomiak szerint pánikot keltenekAz egyiptomi kormány bírálta a brit reakciókat. Számeh Sukri külügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva "elsietettnek és megalapozatlannak" nevezte az intézkedéseket. Ezeket szerinte a vizsgálatok nem indokolják, viszont az egyiptomi turizmusra katasztrofális hatásai lesznek. Hammond viszont azt mondta, hogy tudja, mindez milyen hatással lehet az egyiptomi gazdaságra, de nekik a brit állampolgárok biztonsága a legfontosabb.  

Az egyiptomi külügyminisztérium azért is kritizálja a brit kormányt, hogy nem konzultáltak velük, mielőtt törölték volna a járatokat – írja a Guardian.

Közben Abdul Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök Londonban találkozott a brit miniszterelnökkel, hogy kétoldalú ülésen egyeztessenek.

fotó: Europress - Dan Kitwood/Getty Images

fotó: Europress - Dan Kitwood/Getty Images

Az oroszok szerint találgatnakDmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő is reagált moszkvai sajtótájékoztatóján Hammond kijelentésére. Szerinte elhamarkodott jelentős valószínűségről beszélni, mivel csak a szakértői vizsgálat derítheti ki az okokat, addig minden más csak találgatás. Orosz hírügynökségek közben arról számoltak be, hogy negyven négyzetkilométerre szélesítették azt a területet, ahol a gép roncsait és az áldozatok holttesteit kutatják.

A Guardian egy orosz politikust is idéz, aki szerint az Egyiptomba tartó járatok felfüggesztése csak egy trükk arra, hogy nyomást gyakoroljanak Oroszországra annak szíriai politikája miatt.

Az Iszlám Állam megerősítetteMég a gép lezuhanásának napján egy, az Iszlám Államhoz kapcsolható egyiptomi csoport egy videóban vállalta magára a robbantást. Tegnap pedig a SkyNews mutatott be egy felvételt, amelyen a terroristák az orosz elnököt hibáztatják, aki légitámadásokat indított Szíriában az Iszlám Állam ellen. Azt mondják, Putyin és a népe meg fogják bánni a katonai beavatkozást.

Közben folyik a vizsgálatMoszkvában az Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) megerősítette, hogy a pilótafülke hangrögzítő berendezése (CVR) nagyon megrongálódott, viszont a repülési adatokat rögzítő (FDR) doboz tartalmának letöltését befejezték. Most több ország szakemberei elemzik a letöltött adatokat.

Ezzel párhuzamosan azt is vizsgálják, hogy a személyzet szakmai felkészültségével, egészségi állapotával, és a gép műszaki állapotával minden rendben volt-e.

Mint korábban megírtuk, mind a 224 ember, a 217 utas és a hét fős személyzet is meghalt azon a gépen, amely október 31-én zuhant le a Sínai-félszigeten. A gép az egyiptomi turistaparadicsomból, Sarm-el-Sejkből Szentpétervárra tartott, az utasok nagy része orosz turista volt.

Top 0