• Külföld
Faktor

Repülő csészealjtól kell kérni a kávét

A világ első drónpincéreket alkalmazó kávézóját nyitották meg a hét végén az Eindhoveni Műszaki Egyetem diákjai.

A spontán felállított kávézó az intézmény fennállásának 60. évfordulóját ünneplő fesztivál keretében várta az érdeklődőket. A projektben részt vevő 20 diák kilenc hónapon át dolgozott a drón megtervezésén és megépítésén, hogy megmutassa, milyen fontos része lehet a modern kori mindennapoknak egy ilyen apró, beltéri szerkezet.

A Blue Jay-re, vagyis kék szajkóra keresztelt drón úgy fest, mint egy fehér színű repülő csészealj hatalmas világító szemekkel. A szerkezet odarepül az asztalhoz és felveszi a rendelést a vendégtől, aki az étlapra mutatva jelzi, hogy mit szeretne fogyasztani, majd egy másik drón kihozza a kért innivalót.

Kép: youtube

Kép: youtube

A szenzoroknak és a hosszú életű elemeknek köszönhetően a Blue Jay könnyedén elnavigál az emberekkel teli beltéri környezetben, szemben más drónokkal, amelyek GPS-rendszerre épülnek. A projekt az egyetem támogatásával valósult meg és minden egyes drón megépítése nagyjából 2000 euróba (622 ezer forint) került - írta az MTI.

A hallgatók szerint a beltéri drónokat egy sor különböző módon lehetne alkalmazni, egyebek között tüzek eloltására, betolakodók jelzésére, vagy miniatűr házi pincérként.

Úgy hisszük, hogy a beltéri drónok egy nap a társadalmunk részévé válnak. Egy nap a barátainak lehetnek

- mondta az egyik diák a fejlesztésüket bemutató videóban.

Top 0