• Külföld
Faktor

Rengetegen gyászolják a hősnek tartott kutyát

Egy kutya is meghalt ma a terroristák elleni harcban Franciaországban. Diesel akkor pusztult el, amikor a párizsi merényletsorozat szervezőjének, Abdelhamid Abaudnak a feltételezett búvóhelyén ütöttek rajta a rendőrök.

fotó: Facebook / Police Nationale

fotó: Facebook / Police Nationale

A hétéves szuka egy Malinois alfajtájú belga juhászkutya volt, és a francia antiterrorista erőknél (RAID) szolgált. A belga juhászkutyák kifejezetten bátrak, hűségesek és nagyon intelligensek, így gyakran használják őket segítő, illetve kutató és mentőkutyákként is. Dieselt arra képezték ki, hogy felfedezze a robbanószereket.

Éppen ezért ő volt az első, akinek be kellett mennie a Saint-Denis-i épületbe, ahol a terroristák rejtőztek. Azért küldték előre, hogy kiszagolja az esetleges robbanó csapdákat. A Daily Mailnek egy szemtanú azt mondta, hogy Diesel ezután szinte azonnal meghalt, mert éppen akkor robbantotta fel magát egy terroristanő, a rendőrségi ostrom egyik halottja. Többen is azt állítják, hogy látták, ahogy a robbanás szétszaggatja a kutya testét.

A francia rendőrség saját közösségi média oldalain külön közleményekben emlékezett meg Diesel haláláról, és képet is közzétettek róla. Azt is leírták, hogy a hozzá hasonlóan kiképzett kutyák nélkülözhetetlenek a RAID és más hasonló alakulatok számára. 

Az egyik rendőr úgy nyilatkozott, hogy olyan, mintha egyik kollégájukat veszítették volna el. A Twitteren és más közösségi oldalakon pedig rengetegen beszélnek Diesel haláláról. Van, aki azt írja, hogy a kutya Franciaországért halt meg. A Charlie Hebdo merényletek idején elterjedt JeSuisCharlie (Charlie vagyok) hashtag mintájára most sokan a JeSuisChien (kutya vagyok) jelölést használják, hogy így tisztelegjenek Diesel előtt.

A képre kattintva fotókat nézegethet a francia rendőrkutyákról.

fotó: Facebook / Police Nationale

fotó: Facebook / Police Nationale

Top 0