• Külföld

Rengeteg tinédzserlány hiszi azt, hogy a családon belüli erőszak indokolt

Az ENSZ Népesedési Alapja felmérést végzett öt ázsiai országban a fiatal lányok családon belüli erőszakról alkotott képéről, és megdöbbentő adatokat kaptak: a pakisztáni tinédzserek több, mint fele úgy gondolja, hogy vannak olyan helyzetek, amelyben a férfi indokoltan veri meg a nőt.

Fotó: Europress / Farooq Naeem - AFP

Fotó: Europress / Farooq Naeem - AFP

A 15-19 év közötti lányok nagy többsége véli úgy Pakisztánban, hogy ha visszautasítják a szexet, akkor a férjük megverheti őket. Ebben a korosztályban a lányok több, mint 30%-ának már volt is része fizikai vagy szexuális erőszakban – írja az Independent.

A vizsgálatot elvégezték Kambodzsában, Indiában, Bangladesben és Nepálban is: a nők 25-51%-a gondolja úgy, hogy bizonyos helyzetekben a férfi megverheti vagy megerőszakolhatja a feleségét. Ami még ijesztőbb: a tinédzserfiúk is ugyanígy gondolkodnak.

A jelentés szerint a családon belüli erőszak elfogadását támogatja az oktatás alacsony szintje, a munkanélküliség és az erőszak hagyománya.

A szakemberek azt is mérték, hogy a 10-19 éves fiatalok között milyen magas a HIV-fertőzöttek száma. A legtöbb kiskorú beteg Indiában van (120 ezer), ezt követi Indonézia (46 ezer) és Thaiföld (11 ezer). Pakisztánban is hétezer kiskorú HIV-fertőzött van, amely részben a szexuális tájékozottság hiányának köszönhető: a 15-24 éves pakisztáni fiúk 28%-a, az ugyanilyen korú lányoknak pedig majdnem a fele nem tudja, hogy az óvszer megvédi őket a HIV-vírustól és más nemi betegségektől.

Top 0