• Külföld
Faktor

Rengeteg rendőr megsérült a koszovói tüntetésben

Mintegy harmincan megsérültek, negyven embert pedig őrizetbe vettek, miután tüntetők csaptak össze rendőrökkel szombat este Koszovó fővárosában, Pristinában a kormány épületénél.

Ahogy korábban a Faktor is megírta, a tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy Koszovó augusztusban megállapodást kötött Szerbiával, amely a korábbiaknál több jogot biztosít a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének.

A tüntetők kövekkel és Molotov-koktélokkal támadtak a kormány épületére, amely kigyulladt, és több rendőrautót is felgyújtottak. Az összecsapásokban 24 rendőr sérült meg, és körülbelül negyven embert tartóztattak le, köztük két újságírót - írja az MTI.

A kormány az ellenzéki pártok vezetőit vádolta meg az erőszakos tüntetés megszervezésével. Az ellenzéki pártok ugyanakkor azt mondták, hogy további tiltakozásokat lesznek mindaddig, amíg a kormány le nem mond.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Szerbia egykori déli tartománya, az albán többségű Koszovó, 2008-ban nyugati országok támogatásával egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét. Ez egy évtizeddel az után történt, hogy a NATO légi csapásokkal kiszorította a területről a szerb erőket, akik kegyetlenül bántak az albán lakossággal. Koszovó függetlenségét Belgrád nem ismeri el.

    Két és fél éve történelminek nevezett rendezési folyamat kezdődött el a két ország között, a kormányfők azonban számos kérdésben nem tudtak még megegyezni. Sok koszovói albán úgy véli, hogy a Szerbiával kötött megállapodás veszélyt jelent Koszovó nehezen kivívott függetlenségére, amelyet jelenleg száz ország ismer el.

    A két országra ugyanakkor nagy nyomást nehezedik az EU részéről, amely azt szeretné, hogy állapodjanak meg az ellentétek rendezésében.

    Top 16