• Külföld
Faktor

Rendőrök haltak meg a terroristákkal vívott harcban Törökországban

Lövöldözés is volt, amikor a török rendőrség őrizetbe vette a 30 feltételezett terroristát. Azzal gyanúsítják őket, hogy az Iszlám Államhoz tartoznak.

Az akciót az ország középső részén található Konya város különböző kerületeiben hajtották végre. A várost általában az iszlamista szélsőségesek egyik erősségének tartják.

Hétfőn a rendőrség a délkeleti Diyarbakir tartományi székhelyen hajtott végre rajtaütést körülbelül 15 olyan házban, amelyekben az Iszlám Állam embereit sejtette. Több helyen tűzharc alakult ki, ezekben meghalt hét feltételezett terrorista és két rendőr. Őrizetbe vettek további 12 embert.

A török hatóságok megsokszorozták az Iszlám Állam emberei elleni akcióik számát az országban azóta, hogy október 10-én több mint száz halálos áldozatot követelő kettős robbantásos merénylet történt Ankarában, amelyet a dzsihadista szervezet számlájára írnak. A támadás egy olyan nagygyűlés ellen irányult, amelyen kurdpárti aktivisták és civilszervezetek vettek részt - írja a MTI.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten azt mondta, hogy a merénylet mögött nem csak az Iszlám Állam állt, hanem a szíriai hírszerzés és kurd szélsőségesek is. Ellenfelei szerint viszont a merényletet csak kihasználja arra, hogy támadásokat indítson az általa terroristának nevezett kurd szakadárok ellen.

Top 0