• Krimi
Faktor

Rendőri őrizetben volt a diák, akinek holttestét meztelenül, kínzások nyomaival találták meg

Először ismerték be egyiptomi biztonsági források, hogy a Kairóban halálra kínzott olasz diák a rendőrség őrizetében volt - írta az as-Surúk című egyiptomi napilap az amerikai The New York Times értesüléseire hivatkozva.

Giulio Regeni a Cambridge Egyetem doktorandusza volt, szeptember óta élt Kairóban, ahol a rendszerellenes megmozdulásokban résztvevő érdekképviseleteket kutatta.

Három egyiptomi biztonsági tiszt szerint Giulio Regenit azért vették őrizetbe, mert „szemtelen” volt az őt igazoltató rendőrökkel. Regeni a mobiljában lévő telefonszámok miatt lett gyanús. A független munkásszakszervezeteket kutató 28 éves diák telefonjába a cikk szerint a 2013-as hatalomváltás után betiltott, majd az állam ellenségeinek minősített szervezetek, a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet és az Április 6. nevű aktivistacsoport tagjainak számait mentette el.    

- Azt gondoltam, hogy kém.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Végül is ki jön Egyiptomba azért, hogy a szakszervezeteket tanulmányozza?

  - nyilatkozta az egyik tiszt. Regeninek a Mubarak-rezsimnek véget vető 2011-es forradalom ötödik évfordulóján, január 25-én veszett nyoma a belvárosban.

  Regeni megkínzott holttestét tíz nappal később találták meg Kairóban, egy autópálya mellett. Ügyészségi és egészségügyi források szerint testén elnyomott cigarettacsikkek, erős ütések és vágások nyomai voltak. Az olasz belügyminisztérium szerint a diákot „embertelen, állati támadás érte”.

  A cikk szerint Regeninek eltűnése előtt számos, a lakásához közeli boltokra szerelt térfigyelő kamera előtt kellett elmennie. A bolttulajdonosok azt mondták, hogy a felvételeken fontos információk lehetnek, ennek ellenére a rendőrség nem volt kíváncsi azokra.

  A rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervekért felelő belügyminiszter tagadta a sajtóhíreket, amelyek szerint a biztonságiaknak közük lehet Regeni meggyilkolásához.

  Top 16