• Külföld
Faktor

Brutálisan megnövekedett a rendőrgyilkosságok száma Amerikában

Egy év alatt drasztikusan nőtt a rendőrgyilkosságok száma az Amerikai Egyesült Államokban: 2015 júliusa óta 31 rendőr halt erőszakos halált munkavégzés közben. Az Egyesült Államok forrong a rendőri túlkapások és az önjelölt bosszúállók kegyetlenkedései miatt.

A dallasi rendőrök temetése (Fotó: Europress / Laura Buckman - AFP)

A dallasi rendőrök temetése (Fotó: Europress / Laura Buckman - AFP)

Vasárnap három rendőrt lőtt agyon egy férfi a louisianai Baton Rouge-ban – ezzel pedig a munkavégzés közben meggyilkolt rendőrök száma tragikus határvonalhoz érkezett. 2015 júliusa óta 31 rendőrt öltek meg, ez pedig azt jelenti, hogy egy év alatt 72 százalékkal nőtt a rendőrgyilkosságok száma – írja a meggyilkolt amerikai bűnüldözési tisztek emlékére létrehozott emlékoldal adataira hivatkozva a CNN.

Ez alatt az egy év alatt 60 rendőr halt meg – több mint a felüket fegyverrel ölték meg, munkavégzés közben. Az elmúlt egy-két hét történései pedig csak olajat öntöttek a tűzre.

Július elején két fegyvertelen afroamerikait – Alton Sterlinget Baton Rouge-ban és Philando Castile-t Minnesottában – rendőri intézkedés során ölték meg fehér rendőrök. A gyilkosságok hatására országszerte ezrek vonultak az utcára tüntetni. Július 7-én Dallasban egy mesterlövész öt fehér rendőrt, míg vasárnap Baton Rouge-ban egy korábbi katonatiszt három rendőrt gyilkolt meg.

A rendőrgyilkosságok számának növekedése egy pozitív tendenciának vetett véget – az elmúlt évtizedekben ugyanis sokáig évről-évre változó volt az erőszakos halált haló rendőrök aránya, 2014 óta viszont jelentősen csökkent az áldozatok száma.

2015-re levetítve 123 rendőrhalál történt – ebből 41-ért voltak felelősek lőfegyverek. Akkoriban messze nem tartozott a vezető halálozási okok közé a gyilkosság a rendőrök körében – a közlekedési balesetek, vízbefulladások, áramütések és a tűzzel kapcsolatos baleset is megelőzték a fegyveres halált.

2016-ra azonban a 31 gyilkosság miatt listavezetővé vált – közlekedési balesetekben „csak” 24 amerikai rendőr halt meg.
Kommentek:

Top 0