• Külföld

Több támadást is tervezett a dallasi rendőrgyilkos

Kétségbeejtő információk derültek ki az öt rendőrt meggyilkoló dallasi férfival kapcsolatban: Micah Johnson egy, a múlt csütörtökinél jóval nagyobb szabású támadást is tervezett. David Brown dallasi rendőrkapitány szerint a veterán katona bombák felrobbantását gyakorolta szabadidejében.

Fotó: Europress / Laura Buckman - AFP

Fotó: Europress / Laura Buckman - AFP

A rendőrgyilkos, aki vérrel írA 25 éves Johnsont az utóbbi hetekben rendőrök által elkövetett gyilkosságok dühítették fel: két esetben is fehér rendőrök fegyvertelen afroamerikaiakat lőttek agyon. Johnson csütörtökön a Dallasban tartott szimpátiatüntetésen lőtt rá a menet zavartalanságát biztosító fehér rendőrökre: öt rendőrt meggyilkolt, hetet pedig megsebesített.

Brown arról beszélt a CNN-nek, hogy a rendőrség próbálja megfejteni annak az „RB” feliratnak az értelmét, amelyet Johnson a saját vérével írt fel a falra, nem sokkal távolabb attól a helytől, ahol végül bombával megölték.

A házkutatás során a rendőrök egy olyan folyóiratot is találtak Johnson lakásában, amely alapján arra következtetnek, hogy a férfi bombák készítését és felrobbantását gyakorolta. Brown azt is elmondta, hogy egy afroamerikai rendőr – Johnson fehér tisztekkel nem volt hajlandó szóba állni – két órán keresztül tárgyalt csütörtökön a parkolóházban elbarikádozott afroamerikai merénylővel, aki ez idő alatt többször is gúnyolódott a rendőrökkel – írja a BBC.

„Hazudott nekünk, játszott velünk, kinevetett minket, máskor meg énekelt, vagy éppen azt kérdezte, hogy hány rendőrt lőtt le, mert még ölni szeretne, ezért vannak bombái is. A tárgyalások tehát nem haladtak. Kezdtem azt érezni, hogy csak egy pillanatra vár, amikor még többünket megölhet, mielőtt vele is végezhetnénk.”
Fotó: Europress / Handout - AFP

Fotó: Europress / Handout - AFP

Ezért döntöttek végül a rendőrök amellett, hogy egy bombával felszerelt robotot vezetnek be a merénylőhöz, akit így öltek meg.

A robot mellett azért döntött Brown, mert Johnson jól választotta meg a búvóhelyét – egy mesterlövész bevetésével még több ember életét kockáztatták volna. Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai rendőrség bombakereső robotot használt egy gyanúsított meggyilkolásához. A roboton olyan robbanószerkezetet helyeztek el, amilyet a gyanús csomagok hatástalanításához szoktak használni.

Johnsonról, aki 2009 és 2015 között az amerikai hadsereg katonájaként többek között Afganisztánban is szolgált, kiderült, hogy nem állt kapcsolatban terrorista csoportokkal, a támadást is valószínűleg egyedül hajtotta végre. Tagja volt viszont olyan radikális csoportoknak, amelyek a feketék jogaikért küzdenek, és többször is élesen bírálta az interneten a fehér rendőrök feketékkel szembeni túlkapásait.

Nyilvánosságra hozták az öt áldozat személyazonosságát is. A fehér rendőrök 32-55 évesek voltak, közülük ketten kétgyerekes apák. Egyikük a tüntetés napján tért vissza nyári vakációjáról, míg egy másik rendőr két hete nősült.

A tüntetés során a rendőrség 20-30 embert letartóztatott, akik gázálarcot viseltek, valamint fegyvert és lőszert tartottak maguknál. Bár Texasban engedélyezik a törvények a nyilvános fegyverviselést, Brown szerint ha valaki lövöldözni kezd, „mindenki gyanússá válik”.

A dallasi tüntetés (Fotó: Europress / Laura Buckman - AFP)

A dallasi tüntetés (Fotó: Europress / Laura Buckman - AFP)

Tüntetéshullám söpör végig az Egyesült ÁllamokonDallasban azért szervezték meg a tüntetést, mert a múlt héten két alkalommal is fehér rendőrök lőttek agyon fegyvertelen afroamerikaiakat. Kedden a déli Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben agyonlőtte a CD-ket áruló, földre fektetett Alton Sterlinget. Csütörtökön reggel pedig a minnesotai Falcon Heightsben  egy rendőr forgalmi igazoltatás közben lőtte le Philando Castile-t. Az esetek miatt országszerte szerveztek tüntetéseket – és nem mind zajlott erőszakmentesen.

Baton Rouge-ban a vasárnapi tüntetés után közel 40 embert tartóztattak le, miután a „Nincs igazság, nincs béke!” szöveget skandáló tömeg egy része összecsapott a rendőrökkel. A zavargáson készült egy olyan fotó is, amely pillanatok alatt bejárta a világot: rendőrök vezetnek el egy békésnek tűnő afroamerikai nőt, aki nem akarta elhagyni az utat.

A minnesotai St. Paulban a tüntetők egy fontos, nagy forgalmat bonyolító főutat zártak le – a rendőrök könnygázzal próbálták oszlatni a tömeget, mire a demonstrálók kövekkel és üvegekkel dobálták meg őket. Közel 100 embert tartóztattak le – írja a Guardian.

Több százan emlékeztek meg a rendőrökről (Fotó: Europress / Laura Buckman - AFP)

Több százan emlékeztek meg a rendőrökről (Fotó: Europress / Laura Buckman - AFP)

Eközben egyre többen érkeznek Dallasba, hogy megemlékezzenek Johnson öt áldozatáról. A rendőrök emlékére mécseseket gyújtottak, virágokkal, léggömbökkel, plüssállatokkal és szimpátiaüzenetekkel borították be az emlékhelyet.

„Ez a generáció már elfáradt, de lassan rajtatok a sor.”

- mondta egy afroamerikai anya a fiának mécsesgyújtás közben.

Országszerte megemlékeztek a támadás áldozatairól (Fotó: Europress / Frederic J. Brown - AFP)

Országszerte megemlékeztek a támadás áldozatairól (Fotó: Europress / Frederic J. Brown - AFP)

A merénylet miatt Barack Obama megszakította európai körútját, kedden pedig már Dallasba utazik, ahol a meggyilkolt rendőrök emlékére mond beszédet.

„Bánat, harag és zavar jellemzi a következő lépéseket. De egységesen hisszük, hogy nem szeretnénk, hogy a közösségeinek így működjenek. Nem így akarunk amerikaiak lenni.”

A dallasi polgármester, Mike Rawlings szerint érzékelhető, hogy néhány fehér rendőr megkülönböztetően, durván bánik az afroamerikaiakkal, ezért ezt az "egy százalékot" rendre kell utasítani, de a a többi "99 százalékot meg kell védeni."

Korábban arról írtunk, hogy egy afroamerikai nő életét, aki megsérült a dallasi lövöldözésben, a rendőrök mentették meg – itt olvashat arról, hogyan köszönte ezt meg nekik.

Kommentek:

Top 0