• Krimi
Faktor

Elfajult a tüntetés, meghalt egy rendőr

A rendőr halálával országosan legalább 15-re emelkedett az áldozatok száma.

Vadászpuskával ölték meg a rendőrt. (Képünk illusztráció.)

Vadászpuskával ölték meg a rendőrt. (Képünk illusztráció.)

Meghalt egy rendőr is az Iránon csütörtök óta végigsöprő tüntetések egyikén - jelentette a Tasznim iráni hírügynökség hétfőn este. A biztonságiak közül is életét vesztette valaki az országossá fajult politikai zavargásokban.

A rendőr halálával országosan legalább 15-re nőtt az áldozatok száma - írja az MTI. A hírügynökségi jelentés szerint a rendőrt egy vadászpuskával felfegyverkezett tüntető ölte meg az ország középső részén található Nadzsafábád városában. Rajta kívül egy másik rendőrt is megtámadtak és felgyújtottak Nadzsafábád közelében. Az incidensben további három ember is megsebesült.

Korábban, még a vasárnapi tiltakozásokról beszámolva az iráni állami televízió azt közölte, hogy "az elmúlt éjszaka számos városban lezajlott megmozdulásokon sajnálatosan mintegy tíz ember vesztette életét".   Hétfőn azonban tovább nőtt a nyilvánosságra került áldozatok száma, miután a nyugati Hamadán tartomány helyettes kormányzója, Szaíd Sahroki az ISNA hírügynökségnek azt mondta, hogy Tujszerkan városában előző nap három tüntető halt meg az összecsapásokban.

Egy helyi hírügynökség korábban arról adott hírt, hogy a délnyugat-iráni Izéh városában vasárnap két embert agyonlőttek egy újabb tüntetésen, többen súlyosan megsebesültek.

Az ILNA iráni hírügynökség hétfőn Hedajatolláh Hademi helyi képviselőt idézte, aki közölte: "nem tudom, hogy tegnap a tüntetők lövöldöztek-e, vagy a rendőrség. Az ügyben folyik a nyomozás" - mondta a képviselő. A Teherántól több mint 300 kilométerre délnyugatra lévő, Loresztan tartományi Dorudban egy tüntetés közben történt balesetben halt meg két ember.

Jelentések szerint a rendőrség tucatnyi városban nyitott tüzet a tiltakozókra, vélhetően további haláleseteket okozva. A hivatalos és a közösségi média közléseiből országosan több száz letartóztatásra lehet következtetni.

A közösségi médiában közzétett üzenetekben újabb tüntetésekre hívták az irániakat Teheránban és ötven másik városban. Iránban a megmozdulások csütörtök óta tartanak, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseket is hangoztattak. A tüntetések hétfőre virradó éjjel is folytatódtak, annak ellenére, hogy Haszan Róháni államfő nyugalomra szólított fel. Kijelentette, hogy az irániaknak jogukban áll bírálni a hatóságokat, de figyelmeztetett, hogy a zavargókra lecsapnak.  

Kommentek:

Top 0