• Külföld
Faktor

Összeomlás előtt áll a szomszéd ország, rendkívüli állapot a kivándorlás miatt

Összesen majdnem félmillió horvát dolgozik külföldön, míg az anyaországban folyamatosan csökken a népesség.

Az elvándorlás miatt rendkívüli állapot van Horvátországban – jelentette ki kedden Kolinda Grabar-Kitarovic az MTI híradása szerint. A horvát államfő többször bírálta már a kormányt amiatt, hogy nem tesz meg mindent a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megállításáért.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az államfő a közép-dalmáciai Sibenikben beszélt erről, ahova két napra kiköltöztette a hivatalát. Grabar-Kitarovic megválasztása óta tizenötödször tette át ideiglenesen hivatalát mindig más-más megyeszékhelyre, hogy közvetlenül a helyszínen tájékozódjon a vidék helyzetéről és az ott élők problémáiról.

EZT IS AJÁNLJUK:

  "A fiatalok elhagyják Horvátországot a jobb élet reményében. Amikor nemrég arról beszéltem, hogy konkrét demográfiai intézkedésekre van szükség, azt mondták túlzásokba esem. Horvátországból csak tavaly 80 ezer ember költözött el. Mi ez, ha nem rendkívüli állapot, amely rendkívüli intézkedéseket követel?" – tette fel a kérdést az államfő.

  Grabar-Kitarovic szerint az állami vezetők elsődleges feladata, hogy megteremtsék a feltételeket a tisztességes élethez. Konkrét cselekvési tervre van szükség szerinte a népesség megújításához, nem újabb stratégia kidolgozására.

  A 4,2 milliós Horvátország súlyos demográfiai gondokkal küszködik. A statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly az országban 17,6 ezerrel több ember halt meg, mint ahány született. Ez a legnagyobb természetes fogyás a második világháború óta. Ha ehhez hozzáadjuk a hivatalosan 2017-ben kivándoroltak számát, akkor összességében, egy év alatt 58 ezres – 1,38 százalékos – népességcsökkenésről lehet beszélni.

  Sajtóhírek szerint a kormány az ötödik demográfiai stratégia kidolgozására készül 1996-óta, miközben az eddigieket sem valósították meg. Eddig jóformán minden kormány új népesség-megújulási tervet dolgozott ki, de egyiknek sem szereztek érvényt.

  A legfrissebb adatok szerint csak Németországban és Ausztriában 450 ezer horvát állampolgár dolgozik, a horvát összlakosság tíz százaléka. A demográfiai problémák megoldásának hanyagolása miatt a nyugdíjrendszer, a munka- és az egészségügyi rendszer összeomlása fenyeget Horvátországban.

  Kommentek:

  Top 16