• Autó
Autószektor

Renault Captur teszt: erős motorral az igazi

Bár a hazai utcaképben alig tűnik fel, a Renault Captur Európa legnépszerűbb kis szabadidőautója. A modell megújult, megkapta a márka friss arculatát és legkorszerűbb felszereltségeit, testre szabhatóbb, mint valaha és még vezetni sem rossz. Új motorja pedig a Mercedesben is szolgál.

Hogy néz ki?

A Captur, a Kadjar és a Koleos lefedi a teljes városi szabadidő-autó palettát, a legkisebbet Initiale Paris csúcsfelszereltséggel is megvásárolhatjuk. A padlizsán lila tesztautó ilyen volt, igaz, cikkünk megírásakor ezt a változatot, de még ezt a motort sem lehet rendelni a Renault aktuális konfigurátorában.

A Captur erőssége sokoldalúsága, amely inkább az egyterű jó tulajdonságait, semmint a szabadidő-autók sokrétű használhatóságát adja. Nagy találmány a csomagtérből is mozgatható, 16 centis síkban csúsztatható hátsó üléspad (igaz, csak egyben), amellyel akár 455 literre is növelhető az egyébként 377 literes csomagtartó térfogata. Ha a hátsó üléseket lehajtjuk és kivesszük a segédpadlót, összesen 1235 literrel gazdálkodhatunk. A támlát a csomagtér kemény fedlapjával lehet síkba hozni. Jó pontot kap a hatalmas (11,5 literes) kihúzható kesztyűtartó, amely rengeteg holmit elnyel. Erre tromfol rá a műszerfal tetején található fedeles kacattartó, amelyben sok zörgő apróságot rejthetünk. Utastere a korábbi modellnél jóval elegánsabb, a kormány jobb fogású, de azért prémiumot ne várjunk. Ergonómiája nem javult, a tempomat és a takarékos üzemmód gombja is a váltó mögé került, ha ezeket kapcsolni akarjuk, el kell vonnunk figyelmünket a vezetésről.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A franciák a szórakoztatásról is gondoskodtak, az Initiale Paris konfigurációban alapáras (Intens felszereltségnél 150 ezer forint) Bose hangrendszer mellett jó szolgálatot tesz a többféle, érintőképernyős, akár navigációra és okostelefonos kapcsolódásra, illetve tükrözésre is képes fedélzeti rendszer, amely online tartalmakat is kínál. A belépő a kétdines, MP3-as, USB-s rádiós fejegység mellett okostelefon-tartót és összekapcsolhatóságot tartalmaz, de nem ad megjelenítő eszközt. Az R-Link Evolution rendszer 80 ezer forintos plusz, de csak Intense felszereltséggel rendelhető. A TomTom navigáció felejtős, nem érdemes rá pénzt adni. Mielőtt egy navigációs célt beírnánk az érintőképernyőn, daráljunk el pár Miatyánkot, mert biztosan nem ússzuk meg a műveletet sok-sok káromkodás nélkül. 

Nagy volt a Captur lemaradása a korábbi modellnek a kategóriában már bevett és alkalmazott vezetősegédek területén. A hiányt ezúttal pótolták, a Capturhoz elérhető négy érzékelős holttér-figyelő, első parkolóradar, tolatókamera, félautomata parkolósegéd. Gyalogosfelismerő, távtartós tempomat és ráfutásra figyelmeztető egyelőre továbbra sem kapható. A teszt utolsó napján döbbentem rá, hogy irányjelzője dinamikus, azaz a LED-es fénysor jelzi a kanyarodás irányát.

Hogy megy?

A Mercedes-Renault-Nissan-Mitsubishi együttműködésében fejlesztett motor igen jó paraméterekkel rendelkezik. 1,33 literes, a Capturben 150 lóerőt teljesít, legnagyobb forgatónyomatéka pedig 250 Nm, amelyet már 1700-as percenkénti fordulattól megkapunk.

Dupla kuplungos váltóval teszteltük az autót, a motor és a váltó összhangja kifejezetten kellemes vezetést tesz lehetővé, normál körülmények között vezetve nem ideges a viselkedése, az erőtartalék ugyanakkor érezhető és megnyugtató. Álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 9,2 másodperc alatt ugrik az automatikus váltós Captur, csúcssebessége 216 kilométer/óra, vegyes fogyasztása a késő őszi hideg időben 6,7 literre alakult 100 kilométerenként (ezúttal nem kímélőüzemben használtam a kocsit).

Motorja különösen elnyerte tetszésemet, könnyedén és mozgalmasan telnek vele a napok, főleg városban mutatja ki foga fehérjét. Ám, amennyiben keménykedni akarunk, például lámpánál szeretnénk bevágni a mellettünk feltorlódott sor elé, készüljünk fel arra, hogy nagyon csúnyán felnyerít a motor a padlógázra. Erőteljes kigyorsításkor magas fordulaton vált a dupla kuplungos.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Milyen vezetni?

A 4,1 méter hosszú (tengelytávja 2,6 méter), négy személynek kifejezetten tágas Renault Captur futóműve kényelmes és csendes, kormányzása közvetlen, gázreakciója élénk. Hasmagassága 17 centiméter, amellyel terepre nem nagyon merészkedhetünk, de a városi dzsungelben otthon érezhetjük magunkat, padkákon nem akadunk fel. Rossz minőségű utakon kisautósan viselkedik a futómű, ahogy tempós kanyarokban is érzékenyen reagál a terhelésváltásokra: könnyedén odébb dobja már egy csatornafedél is a hátsót.

Mennyibe kerül?

A Captur sokféle új fényezéssel rendelhető, külön lehet tetőszínt is választani, de a korábbinál barátságosabb és világosabb belsőt is lehet variálni. Az első és hátsó LED-fényszórókat is tartalmazó LED-csomag az alap Life+ felszereltséggel nem párosítható, a második szintű Limited felszereltséget választva 170 ezer forintos felárért érhető el. A C alakot formázó LED-es nappali fény alapáras, ahogy a manuális klíma is az. A legolcsóbban 0,9 literes benzinmotorral vihetjük haza a Capzurt, 3,99 millió forintért.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A nagyobb modellekben megismert Initiale Paris felszereltség a szép fényezés mellett a gazdag bőrözést is ad, az ülések és az utastér feláras Nappa bőr kárpitjai fehér, szürke és fekete tónusokat kaptak. A magas alapfelszereltséghez tartozik az egyzónás, automatikus klíma, a kulcs nélküli nyitás és indítás, a 17 hüvelykes kerékszett, az R-Link Evolution navigációs rendszer, a fűthető üléspár, a full LED-es világítás, a Bose hangrendszer és számos vezetéstámogató rendszer. Mindezért 6,99 millió forintot kérnek el. Mivel a tesztautó ezen felül is tartalmazott még pár extrát (panoráma üvegtető, Nappa bőr, kétszínű karosszéria) a tesztelt változat ára 7,5 millió forint.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0