Pánik a pártelitben - nyertek a radikális jelöltek

 • Külföld
Faktor

Hatalmas fölénnyel nyerte meg a New Hampshire-i előválasztást a republikánus Donald Trump és a demokrata Bernie Sanders. Mindkettőjük győzelme nagy gondot jelent a pártvezetésnek. Egyelőre a demokraták gondjai a kisebbek - Sanders esélyei délen és közép-nyugaton jóval kisebbek, mint a liberális észak-keleten. Hillary Clinton meglepően súlyos veresége azonban kétséget ébreszt azzal kapcsolatban, hogy esélyes jelölt lehet-e választáson. A republikánusoknál viszont Donald Trump újból a legnagyobb esélyes. A demokratáknál élesedik a verseny, a republikánusoknál valószínűleg öten maradtak.

Bernie Sanders és Donald Trump győzelme is biztosnak tűnt New Hampshire-ben. A kérdés az volt, mennyivel nyernek - kevesebbel vagy többel, mint amiről a várakozások szóltak. A RealClearPolitics összesítése Trumpnak 31,2 %-ot jósolt, mögötte Rubio 14,0, Kasich 13,5, Cruz 11,8, Jeb Bush 11,5 százalékkal jött volna. A demokratáknál 54,5-41,2 volt az átlag Sanders javára, de ezt jelentős mértékben rontotta Clinton szempontjából a CNN mérése, amely - 26 százalékos Sanders előnnyel - jelentős mértékben eltért a többitől. Az általános vélemény az volt: ha Clinton 10 százalékon belül van Sanders-szel szemben, akkor relatív győztese a New Hampshire-i előválasztásnak.

Fotó: Europress - Getty Images / Andrew Burton

Fotó: Europress - Getty Images / Andrew Burton

Ehhez képest kiderült: a CNN-nek lett igaza. Sanders elsöprő, több, mint 20 százalékos győzelmet aratott. Nem Sanders győzelme tehát a meglepő, hanem a különbség és ez megkavarhatja az erőviszonyokat a hátralévő államokban, ahol a demokratikus szocialista Sandersnek elég kevés esélyt adtak.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A demokrata előválasztás eredménye (92 %-os feldolgozottságnál)
  1. Bernie Sanders    -   60 %
  2. Hillary Clinton     -  38 %

  A különbségre jellemző, hogy Hillary Clinton már percekkel azután felhívta Bernie Sanderst, hogy helyi idő szerinte este nyolckor bezártak a szavazókörök. A feldolgozottság az öt százalékot sem érte el, amikor a volt külügyminiszter gratulált a vermonti szenátornak. Sokat mondó a Sanders-stáb első kommentárja: " Ez már egy országos kampány" - eddig ugyanis Clintonék azzal érveltek, Sandersnek nagyon csekély a támogatottsága a kevés liberális államon kívül.

  A választást követő beszédek tükrözték az eredmény okozta zavarodottságot Clinton oldalán - és a diadalittasságot Sandersnél. Clinton egyszerre próbált megfelelni Obama 8 évvel ezelőtti támogatóinak és az elitellenesség miatt Sandersre szavazóknak.

  Fotó: Europress - Getty Images / Justin Sullivan

  Fotó: Europress - Getty Images / Justin Sullivan

  A 2008-as kampányban Obama megnyerte a nyitó iowai caucust, ráadásul Hillary Clinton csak harmadik lett (John Edwards mögött). Ezután a közvéleménykutatások Obama győzelmét jósolták New Hampshire-ben - mégis Clinton nyert. Az a Clinton, aki akkor simán vezetett az országos kutatásokban, sokkal több pénze és támogatója volt, mint Obamának. Obama mégis fordított - annak is köszönhetően, hogy a New Hampshire-i vereség után egy győzelmi beszédnek beillő programbeszédet mondott. Ez volt a híres "Yes, we can"-beszéd, amelyből még rap is készült.

  Hillary Clinton most láthatóan valami hasonlóval kísérletezett. Ugyanazokat a jelszavakat használta mint Obama (jólét és esély - prosperity és opportunity) és ugyanúgy törekedett arra, hogy végig mondja a programját. A melegek és a nők egyenjogúságáról beszélt és azt mondta szélsőjobboldali támadás zajlik ellene - nyilván az e-mail botrányra utalva.

  Ezzel együtt megpróbálta megszólítani Bernie Sanders szavazóit is. A kampányban Sanders eddig sikeresen állította be Clintont a Wall Street emberének - most Clinton azt mondta, valójában közösek a céljaik, de ő tudja, ezeket hogyan kell elérni.

  A hagyományoknak megfelelően a vesztes után lépett a színpadra a győztes - Bernie Sanders félórás beszédet mondott. Azzal kezdte, hogy megköszönte Hillary Clinton nagyszerű gesztusát - vagyis azt, hogy percekkel a szavazás befejezése után gratulált. Ezzel a megjegyzéssel persze Sanders emlékeztetett a győzelem nagyságára is.

  Sanders részben Clintonhoz hasonló taktikát követett - miközben elismételte legfőbb politikai programpontjait, megpróbálta megszólítani a jelenleg Clintont támogató szavazótábort is.

  Az előbbinek azzal adott hangsúlyt, hogy azt mondta, az amerikaiak elutasítják a korrupt kampányfinanszírozási rendszert, utóbbinak pedig azzal, hogy elítélte az "intézményesített rasszizmust", ami szerinte az amerikai igazságszolgáltatásban jelen van.

  Clinton számára egyes vélemények szerint kifejezetten tragikus fejlemény, hogy az afroamerikai hívők között nagy befolyással rendelkező Al Sharpton tiszteletes szerdán együtt reggelizik Sanders-szel. Sharpton 2008-ban Barack Obama egyik jelentős támogatója volt. Idén viszont eddig az afroamerikai szavazók között Clinton óriási fölényben volt Sanders-szel szemben. Ha ez megváltozik, Sanders-nek lehet esélye a déli államokban is - valószínűleg Sanders a határozott kiállással ezt próbálta elősegíteni.

  A republikánusoknál Donald Trump győzelméhez kétség sem férhetett - ezzel feledtette iowai kudarcát. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Iowában Trump valójában csak a statisztikai hibahatárnak megfelelő mértékkel maradt el a várakozásoktól - most pedig az előnye ennél jóval nagyobb volt.

  Fotó: Europress - Getty Images / Joe Raedle

  Fotó: Europress - Getty Images / Joe Raedle

  Ezt az előnyt pedig érvényesítette is, ezzel ismét a republikánus verseny legfőbb esélyese. Bár beszédében próbált békülni, azt mondta a republikánus párt tele van tehetséges jelölttel, az amerikai sajtó szerint a republikánus vezetésnek jelentős gondot okozhat a párt újra egyesítése. Már csak azért is, mert valószínűleg Trump helyett jóval szívesebb látnának egy másik jelöltet.

  A republikánus előválasztás eredménye (92 %-os feldolgozottságnál)     1.Donald Trump             -   35 %
  2. John Kasich                -   16 %
  3. Ted Cruz                      -  12 %
  4. Jeb Bush                       - 11 %
  5. Marco Rubio                -  11 %
  6. Chris Christie               -   7 %
  7. Carly Fiorina                -   4 %
  8. Ben Carson                   -   2 %

  Ehhez elsősorban az kellene, hogy a még mindig rendkívül széles republikánus mezőny megfogyatkozzon. Kezdetben majdnem 20-an voltak, New Hampshire-nek 8-an futottak neki. Carly Fiorina és Chris Christie a várakozások szerint a következő előválasztáson Dél-Karolinában már nem indul el és kérdéses a sokáig második Ben Carson sorsa is. New Hampshire-ben utolsó lett, alig mérhető támogatottsággal. Ugyanakkor a konzervatív Dél-Karolina neki sokkal inkább kedvez - ha már eddoig versenyben maradt, lehet, hogy azt megvárja.

  Kérdés azonban, ha ők visszalépnek, szavazóik kit támogatnak. Az Iowa után megerősödött Marco Rubio most rosszul szerepelt, elsősorban azért, mert elszúrta a hétvégi televíziós vitát. Most meg is fogadta, hogy többet ilyen nem fordul elő vele.

  Ezúttal a mérsékelt - Iowában utolsók közt végző - John Kasich szerepelt jól, de ezt nem tudta kihasználni. Beszédét már akkor elkezdte, amikor a TV-társaságok még Trump győzelmi beszédét közvetítették - és nem is tudott sok mindent mondani a választóknak. A konzervatív Dél-Karolinában megint kevés esélye van.

  A republikánus mezőny valószínűleg mostantól ötfősre csökkent: Donald Trumpot Ted Cruz, Marco Rubio, Jeb Bush és John Kasich próbálja legyőzni - és szinte megjósolhatatlan, melyikük lesz a végső ellenfél (bár erre talán a mostani második Kasich-nak van még mindig a legkevesebb esélye).

  Tudósításunkat a New Hampshire-i előválasztásról itt olvashatja.

  Top 16