• Autó
Autószektor

"Rekordok éve volt a tavalyi" - Évindító sajtótájékoztató a BMW-nél

A 2017-es év a valaha volt legjobb értékesítési eredményeket hozta a bajor márka számára, tudtuk meg a január közepén tartott rendhagyó sajtótájékoztatón. Az elhangzott részletekből kiderült, hogy nemcsak globális, hanem magyarországi eredményeivel, itthon is rekordot döntött a márka. A BMW Group ismét a világ vezető prémiumautó-gyártójaként zárhatta 2017-es évet, az ügyfeles eladásokban pedig a legnépszerűbb prémium márka volt Magyarországon.

Massimiliano di Silvestre, a BMW Group hazai képviseletének ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: "

A 2017-es év egy különleges év volt a BMW számára, hiszen soha nem látott magasságba szöktek az eladások, soha ennyi autót és motorkerékpárt nem értékesített a BMW Group világszerte. 

Az ügyvezető tájékoztatójában arra is kitért, hogy a márka portfóliójának minden tagja - a Minitől a Rolls-Royce-ig - kiugróan jó és/vagy elismerésre méltó eredményeket ért el a tavalyi évben. Az összes járműeladás meghaladta a 2,46 millió darabot, természetesen ennek gerincét a kék-fehér emblémás autók száma képezi, a 2016-os évhez képest 4,2 százalékkal több, összesen 2 088 283 darab BMW talált gazdára.

BMW X7 Forrás: Autószektor

BMW X7 Forrás: Autószektor

A cégcsoport üdvöskéje viszont a Mini volt, mely 371 ezres volumenével a márka fennállásának új rekordját állította fel. A kiugró számok sorát a kétkerekűek folytatják: a BMW Motorrad immár hetedik éve csúcsot döntött a prémiumkategóriás nagymotorok piacán, 164 ezret meghaladó eladásukkal 13,2 százalékos növekedést értek el a 2016-os évhez képest. Hasonlóan nagyot ugrott 2017-ben a márka elektromos és plug-in modelljeinek eladása is, a 2014-ben előirányzott 100 ezres célszámot tavaly december közepén átlépte a márka (+65 százalék vs. 2016). Végül, de nem utolsó sorban az i3-as modell eladási darabszámai és a Mini Countryman PHEV iránti kereslet is figyelemre méltó. Előbbinél 23,3 százalékos (közel 31,5 ezer db) volt a növekedés a 2016-os évhez képest, utóbbinál pedig alig 6 hónap alatt közel 5800 darabot adtak el világszerte. A márka egyetlen negatív előjelű eredményét a Rolls-Royce produkálta, a 3362 darabos eladás 16,2 százalékos visszaesést generált, mely eredményen remélhetőleg a januárban bemutatott új Phantom sokat változtat majd 2018-ban.

A Magyarországi eredmények hasonló lendületet mutatnak a márka életében, mint a globálisak

– fejtette ki Salgó András, a BMW Group Magyarország kommunikációs managere. Tájékoztatójában elmondta, hogy a BMW honi eladásaiban 13 (2698 db), a Mini esetében pedig 59 százalékos (224 db a tavalyi 141-hez képest) növekedést  realizált a cégcsoport 2017-ben. A tavaly februárban debütált új 5-ös széria (619 db) bizonyult a márka húzómodelljének, melyet az X3-as (414 db) és az X5-ös követett 350 darabos volumennel. Az összeladás közel 40 százaléka xDrive hajtású (1000 db), ennek és a 115 különböző összkerék-meghajtású modell részarányának köszönhetően piacvezetőként zárta az évet a BMW a prémium szegmens többi szereplőjéhez viszonyítva.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Nagy volt a kereslet az M és M Performance modellek iránt is, mint ahogy az iPerformace modellek iránt is. M-es logóval díszített modellből a 2016-os 53 darabhoz képest tavaly már 96 darabot adtak el a kereskedésekben, a húzómodell a M2-es volt. Az immár 8 modellből álló e és i modellekből pedig 243 darabot, közel 60 százalékkal többet, mint 2016-ban. Az i3-as és i8-as modellek rekordot döntöttek az összesen 140 darabos volumennel január-december között, így megszerezte a piacvezető szerepet a márka a prémium elektromos és plug-in hibrid autók piacán. A Minik esetében hazánkban az eladások közel 60 százalékát a 3 és 5 ajtós, valamint a Cabrio modellek teszik ki (132 db), a Countrymanből 78, a Clubmanből csak 14 darab kelt el idehaza, ennek ellenére a 224 darabos összeladás rekord értékesítésnek számít. A bajor Motorrad részleg idehaza szintén rekord eredménnyel zárta az évet, a 367 db-os (+35,4 százalék vs. 2016) eladással a BMW megtartotta piacvezető szerepét az 500 köbcenti feletti kategóriában, egyúttal a kisebb kategóriában  - ahol új belépőnek számított - is sikerült a vártnál jobb eredménnyel zárnia az évet az importőrnek. Huszonöt darab G 310 R eladás már elég volt ehhez.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A 2018-as újdonságok felsorolása egy újabb tűzijátékot sejtet, hiszen a kategóriateremtő, és megújuló modellek mellett több kuriózum járgány is szerepel az idei felhozatalban. Márciusban érkezik az X2-es, az ültetett, agilisabb i3S kivitel, valamint az első alkalommal kikapcsolható összkerék-hajtással szerelt M5-ös sport szedán. Frissülnek a 2-es sorozat tagjai (Active Tourer és Gran Tourer), melyek 3,5 év alatt 380 ezer új ügyfelet hoztak a márka szalonjaiba, májustól pedig már az i8-as Roadster megérkezik. Az új színek mellett 374 LE-s teljesítménnyel és 53 km-es elektromos hatótávval kecsegteti a nagyérdeműt az újdonság.

BMW 5-ös sorozat Forrás: Autószektor

BMW 5-ös sorozat Forrás: Autószektor

Az év második felében pedig visszatér a 8-as coupé Grantourismo, a Mercedes-Benz GLS ellenfelének szánt X7-esre pedig az év végéig kell várni. A vezetést szeretőknek pedig a 3. generációs Z4-es érkezése lesz a várva várt pillanat az importőr szerint.

A tájékoztató rendhagyó mivoltának nemcsak a helyszínválasztás adott okot, hanem az új márkanagykövetek bemutatása is, melynek részleteiről következő cikkünkben olvashatnak!

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára

Kommentek:

Top 0