• Belföld

Rekordok és álmok a WOMEX-en

Már az is komoly presztízst jelentett, hogy a kelet-közép európai régióban először Budapesten rendezhették meg a világzenei eseményt – ám a négynapos WOMEX végül ennél sokkal több elismerést hozott a szervezőknek és a résztvevőknek is.

Fotó: Müpa

Fotó: Müpa

Díjátadóval és az életműdíjas szenegáli zenész, Cheikh Lô koncertjével zárult tegnap a legrangosabb világzenei esemény, a WOMEX. A négynapos rendezvénysorozatnak a Müpa, a Bálna és az A38 hajó adott otthont.

Az expóra 1500 szervezet képviseletében több mint 2500 küldött érkezett a világ 90 országából. „Első kelet-közép európai házigazdaként az is célunk volt, hogy kaput nyissunk Magyarország és Kelet-Európa, illetve a világpiac között” – mondta Weyer Balázs programigazgató. „Az idei WOMEX-re újonnan érkezők nagy száma bizonyítja, hogy törekvésünk nem volt hiábavaló.”

Ugyanis sosem lépett még fel ennyi magyar és kelet-európai zenekar a WOMEX-en, és a visszajelzések alapján mindannyian élni is tudtak a nem mindennapi lehetősséggel. Többen kaptak koncertmeghívásokat, lemezszerződéseket, és a sajtóérdeklődés is megnövekedett a fellépő zenekarok körül. Így például a megnyitó gála, a Gypsy Heartbreaks résztvevői – a Romengo, Palya Bea, Szalonna és Bandája -, illetve a Cimbalomduó, a Buda Folk Band és Herczku Ági zenekara is azt jelezte: nem csak komoly érdeklődés vette őket körül, hanem külföldi szakemberek is elismerték a teljesítményüket és tehetségüket.

Fotó: Müpa

Fotó: Müpa

További pozitívum, hogy hosszú évek után először most volt minden koncert teltházas, és százötvennel több külföldi szakember érkezett az eseménysorozatra, mint a tavalyi évben.

Az idén életműdíjjal kitüntetett Cheik Lô zárókoncertje mellett tegnap került sor a díjátadóra is: a WOMEX Szakmai Kiválósági Díját a Hermes Records alapítója, Ramin Sadighi kapta, a Kiadói Díj nyertese a Glitterbeat lett.

A Budapesti WOMEX volt sorban a 21. világzenei expó. Az eseményre a zenészek mellett 875 koncert- és fesztiválszervező, 500 kiadó és terjesztő, több mint félezer menedzser, producer és ügynökség képviselője érkezett. 270 standon közel 700 kiállító vett részt, és több mint 60 koncerten 50 országból érkező 280 művész lépett fel a rendezvény ideje alatt hét színpadon. A rendezvényen a szakmai megbeszélések mellett diplomáciai találkozókra, konferencia-beszélgetésekre is sor került, amelyek akár új nemzetközi kezdeményezések első lépései is lehetnek.

Jövőre Santiago de Compostelában rendezik meg az eseményt – a spanyol város adott 2014-ben is otthont a WOMEX-nek.

Top 0