• Külföld
Faktor

Rekordnagyságú gyémántot találtak

Rekordnagyságú, 404 karátos nyers gyémántot talált egy ausztrál bányatársaság Angolában. Az afrikai országban soha nem találtak még ekkora példányt.

A drágakő csiszolatlanul legkevesebb 14 millió amerikai dollárt (3,9 milliárd forintot) ér.

Az ausztrál sajtó szerint a perth-i Lucapa Diamond Company - egy kisebb ausztrál társaság - az Angola fővárosától mintegy 630 kilométerre lévő lelőhelyén bukkant a valaha talált 27. legnagyobb drágakőre.

Fotó: Lucapa Diamond Company

Fotó: Lucapa Diamond Company

Miles Kennedy, a cég elnöke az ABC ausztrál közszolgálati adónak azt mondta, a 3000 négyzetkilométeres terület, ahol a bánya működik, rendkívül elhagyatott, és nyolcévi munkájuk érett be a világraszóló lelettel.

"Ez a legnagyobb gyémánt, amelyet Angolában találtak, és a legnagyobb, amelyet egy ausztrál társaság talált" - mondta Kennedy. Megjegyezte azt is, hogy már a drágakő árából fedezni tudnák terjeszkedésüket a térségben.

A világ eddig ismert legnagyobb nyers gyémántja a 3106 karátos (621 grammos) Cullinan volt, amelyre 1905-ben leltek Dél-Afrikában. Azt a drágakövet 105 kisebb darabra vágták, a két legnagyobb az Afrika nagy csillaga és az Afrika kis csillaga. Mindkettő a brit koronaékszerek része, és a londoni Towerben őrzik őket - írta az MTI. Ezenek a gyémántoknak a tulajdonjoga a mai napig vitatott. Erről ITT írtunk korábban.

Top 0