• Külföld
Faktor

Rekordnagyságúra nőhet a röpképtelen, kellemetlen szagú kakapók száma

Fél évszázada nem látott méretűre nőhet idén a nagyon ritka és kihalástól veszélyeztetett kakapó (bagolypapagáj) populációja Új-Zélandon.

Fotó: Wikipedia

Fotó: Wikipedia

A csendes-óceáni állam kakapótenyésztési programja 1995-ben indult és azóta 49-ről 125-re nőtt a felnőtt bagolypapagájok száma az országban. Maggie Barry természetvédelmi miniszter szerint a mostani szezonban eddig 28 egészséges kakapófióka van, és további 19 tojást még költenek a nőstények.

Amennyiben a szezon ilyen sikeresen folytatódik, akkor az év közepére több kakapó lehet Új-Zélandon, mint bármikor az elmúlt ötven évben

- mondta a miniszter.  A kakapóról korábban úgy tudták, hogy kipusztították a vadászok és a behurcolt emlős ragadozók, amelyekkel szemben teljesen védtelen volt, de 1976-ban véletlenül találtak néhányat. Az új-zélandi természetvédelmi hatóság azóta hatalmas energiát fektet a tenyészprogramba.

A kizárólag Új-Zélandon honos bagolypapagáj röpképtelen, kellemetlen szagú éjszakai madár, többnyire fák gyökerei közötti üregekben él. Két kilós is lehet, hossza 50-60 centi, és a hím nagyobb, mint a tojó, írja az MTI.

Top 16